Det finns fortfarande, ofta med religiös grund, terapeuter som utlovar att genom omvandlingsterapi göra homosexuella till heterosexuella.

I Tyskland blev det i torsdags dock olagligt efter ett beslut i Bundestag. De som utövar denna form av ”terapi” kan i framtiden dömas till dryga böter och upp till ett års fängelse. Lagen förbjuder att terapi erbjuds till minderåriga, upp till 18 år, för att ”korrigera” deras sexualitet eller könsidentitet. Det blir även förbjudet att annonsera för omvandlingsterapier och om dessa utövas efter påtryckningar eller tvång.

– Homosexualitet är inte en sjukdom varför termen terapi är missledande, konstaterade landets hälsominister Jens Spahn i ett uttalande. Unga människor tvingas in i omvandlingsterapier varför det är mycket viktigt att de skall få stöd genom lag, en tydlig signal att staten inte vill att detta utövas.

Jens Spahn representerar kristdemokratiska partiet CDU och ingick 2017 äktenskap med Daniel Funke, journalist tillika lobbyist för tidningsförlaget Hubert Burda Media.

Under debatten i Bundestag menade De Gröna att det skulle vara förbjudet att erbjuda omvandlingsterapi till personer till och med 26 år, medan Vänsterpartiet föreslog åldersgränsen upp till 27 år.

Nationella förbud i lagen finns även i Argentina, Brasilien, Ecuador, Fijiöarna, Malta, Samoaöarana, Taiwan och Uruguay. I vissa delstater i USA, provinser i Kanada och regioner i Spanien är ett lagförbud antaget enligt listning på Wikipedia.