English version below

Iran har offentligt hängt två unga män som greps under de senaste protesterna mot regimen i Iran.

Mohsen Shekarai och Majidreza Rahnavard var båda i 20-årsåldern. De dömdes för att ha visat ”fiendskap mot Gud” eftersom de deltagit i protester. De anklagades för att vara ”upprorsmakare” som blockerade huvudvägarna och attackerade säkerhetsstyrkorna.

Mohsen Shekari och Majidreza Rahnavard avrättades nyligen

Människorättsgrupper uppger att de två avrättningarna baserades på ”erkännanden under tvång, efter en grovt orättvis process och en skenrättegång” i syfte att skrämma demonstranterna från att delta i protester som nu pågått i tre månader.

– Och de här människorna är döda för att de protesterade, säger Mani, en homosexuell man i Teheran, till Radio Ranginkaman. Gissa hur det kunde ha varit för en homosexuell demonstrant om han greps.

Att vara homosexuell man i Iran är straffbart med döden.

Mani, som inte hans riktiga namn, är en 25-årig homosexuell man som bor i Teheran. Han tog examen från ett av de ledande universiteten i Teheran som civilingenjör. På grund av landets ekonomiska svårigheter och systematiska, utbredda korruption, har han inte hittat ett jobb. Han kör taxi för att tjäna lite pengar.

– Iran är ett rikt land. Jag skulle ha haft ett ordentligt jobb om det hade funnits ett fungerande styre och rättsstatsprincip i det här landet. Det är också för att jag är gay som jag är arbetslös. Jag tror att många regeringskontor märker att jag urskiljer mig. Utan att uttala det, så överväger de inte ens mig för anställning, säger Mani.

Som så många andra unga iranier har han varit frustrerad i flera år. Landet har letts av den 83-årige ayatollah Ali Khamenei, som titulerade sig själv ”Islams högsta ledare”, inte bara Irans. Han fattar alla avgörande beslut som rör landet. Han tror att väst är efter hans islamiska stat, och har sagt många gånger att västvärlden blandar sig i Irans angelägenheter genom att ”sprida homosexualitet”.

USAs och regnbågsflaggor syns ofta på ett förnedrande sätt i iranska sociala medier

Eftersom regnbågsflaggor ofta sätts i brand tillsammans med de amerikanska, brittiska och israeliska flaggorna, är ”död åt HBTQI ”en vardagligt snack.

Men det stoppar inte Mani. Han har varit en del av gatuprotesterna sedan Mahsa Aminis död. Den 23-åriga iransk-kurdiska kvinnan som dödades i moralpolisens förvar för att några hårstrån stack ut från den obligatoriska hijaben. Sedan dess har protester mot regimen rapporterats i mer än 160 iranska städer.

– Hennes död fick oss att vakna upp. Jag insåg plötsligt att vi inte behandlas som människor. Jag var så van vid all diskriminering och förtryck att jag varit som bedövad. Hennes död var som ett uppvaknande slag i ansiktet.

För att intervjua människor i Iran är de flesta medieplattformar beroende av Internet. Men den iranska regimen har sedan protesterna har utbröt begränsat nästan alla chattappar och säkra kommunikationskanaler. För att göra den här intervjun med Mani behövde han kringgå begränsningarna av Internet, vilket kan vara riskabelt.

– Jag bryr mig inte! Varför skulle jag bry mig? Människor i 12- och 13-års åldern går ut på gatorna och protesterar; varför skulle jag tro att jag är annorlunda, frågar han sig.
– Stämningen är ganska spänd, men samtidigt spännande, beskriver Mani protesterna i sin hemstad Teheran.

– Folk är mycket välkomnande. De är hoppfulla den här gången och vi hoppas att en verklig förändring väntar precis runt hörnet. Jag tror inte att folk är villiga att ge upp den här gången. Det som är ganska intressant är att minoriteter uppskattas. Jag känner mig säker nog för att berätta för folk runt omkring mig att jag är en homosexuell man och det har tagits väl emot. Det gör att jag har en regnbågsflagga när jag går ut. Vi ser kvinnor på gatan som inte bär hijab. Folk är ganska stöttande när de rör sig öppet.

Enligt rättighets-grupper har nästan 18 000 personer arresterats under de senaste tre månaderna och över 450 dödats på gatan.

– Men många miljoner lever fortfarande och protesterar, säger Mani. När du går ut på gatan bör du förvänta dig vad som helst. Innerst inne vet du att du kanske aldrig kommer tillbaka. Du kan bli arresterad och fängslad i dagar, månader eller till och med år, som vi har sett tidigare. Hittills har jag haft tur. Jag har blivit slagen med en batong (av säkerhetsstyrkor]), jag har blivit sparkad. Men jag har sett värre. Situationen är stressig, men den är också hoppfull, säger han.

Dussintals videor har publicerats på sociala medier som visar säkerhetsstyrkornas användning av våld mot de som protesterar, inklusive att skjuta med skarp ammunition och infiltrera demonstranterna genom att använda civilklädda som utger sig för att vara med dem.

– Det kan uppfattas som skrämmande utifrån, men vi njuter verkligen av att våga höja våra röster här, säger Mani och ler över den hackiga videochattlinjen från Teheran. Du kan inte föreställa dig hur jag känner när jag kliver ut med en stor regnbågsflagga hängande över mina axlar. Efter många år av rädsla och smygande så föds jag på nytt. Förare på gatan tutar när de ser mig och min flagga.
– Jag har inte hört några negativa kommentarer än så länge, lägger han till.

Under de senaste veckorna har flera bilder på HBTQI-demonstranter publicerats på sociala medier. Folk kysser varandra och håller ”Queer, Life, Freedom”-banderoller och regnbågsflaggor.

En ny bild som dök upp online med två homosexuella män som kysser varandra på ett centralt torg i Teheran

Protesterna, som till en början startade mot tvånget att bära hijab, är nu bredare. Människor har gått vidare och drömmer om ett liv efter den islamiska regimen, men myndigheterna är ovilliga att ge upp. Hundratals har dödats, två har avrättats, 11 till väntar på att bli avrättade och tusentals sitter i fängelser.

– Men vi är orädda. Vi är alla ute. Vi har inget att dölja, säger Mani. Det handlar om något mycket större än så. Om man tittar på slagorden vid protesterna och vad folk säger på gatorna, så har det aldrig bara handlat om huvuddukarna. Det har alltid handlat om mänskliga rättigheter. Vi har velat ha det som du kanske tar för givet som ett normalt liv. Vi vill ha liv, frihet, rättvisa, ansvarsskyldighet och valfrihet, en fri press. Vi queera människor vill bli behandlade som alla andra. Vi vill räknas som människor.

Besök radioranginkaman.org

Mer om Regnbågsfondens samarbete med Radio Ranginkaman