Med röstsiffrorna 113–69 antogs i onsdags den i Finland omdebatterade ”translagen”. Därmed får landet en moderniserad lagstiftning som utgår från självbestämmande.

På motståndarsidan fanns Sannfinländarna vars riksdagsgrupp enhälligt röstade emot den nya lagen. Centern och Samlingspartiet var splittrade medan De Gröna, Socialdemokraterna, Vänsterförbundet och Svenska Folkpartiets riksdagsgrupper enhälligt röstade för. 17 ledamöter var inte närvarande vid omröstningen.

Bland förändringarna märks att de medicinska respektive juridiska processerna skiljs åt, att 18-årsgräns bibehålls, tvångssteriliseringen avskaffas och det juridiska könet kan ändras utan läkares utlåtanden.

Glädjen var stor på riksdagens läktare rapporterar Yle, men det finns även kritik. De citerar även statsminister Sanna Marin (s) som vände sig till landets transpersoner:

– Jag är rädd för att de transpersoner som lyssnar på den här diskussionen blir ledsna och upprörda. Jag vill å regeringens vägnar be om ursäkt för att de ännu en gång tvingas lyssna till en sådan här diskussion, sa hon enligt Yle.

Finlandssvenska Regnbågsallians rf (tidigare Regnbågsankan) välkomnar att lagen antagits, men skriver i en kommentar under torsdagen att enbart myndiga omfattas av lagen: ”Rätten att vara sig själv borde gälla alla. Oavsett ålder”, skriver de och kritiserar även att lagen fortfarande enbart utgår från två kön. ”På det sättet utesluts icke-binära fortfarande”.

SETA, motsvarigheten till RFSL, välkomnar även de lagen.

– Nu förverkligas rätten till självbestämmande kring kön för vuxna i enlighet med normer för mänskliga rättigheter. Det är livsviktigt att arbetet fortsätter för att säkerställa minderårigas rättigheter, säger Setas ordförande Pekka Rantala i Setas pressmeddelande enligt QX.fi.