English below

– Alla är vi ansvariga för att forma vår framtid, och vi bör ta minst ett steg var, säger ”Dr Ali”, en gay psykolog i Teheran. På sin hemliga mottagning i centrala Teheran tillhandahåller han gratis gruppsessioner för hbtqi-klienter och försöker hjälpa dem att hantera den fientliga miljö de lever i.

– Det är mina steg. Jag tar en stor risk, men förändring kommer inte att ske utan att vi riskerar våra bekvämligheter, säger han.
– Den officiella riktlinjen från regimens hälsomyndigheter är att säga till homosexuella, lesbiska och bisexuella människor att de är sjuka, att de borde gå igenom omvandlingsterapi för att bli bättre, eller om de känner att de är instängda i fel kropp så bör de göra könskorrigering, lägger han till. Transpersoner är inte i en bättre position. De är under ett enormt socialt tryck eftersom regeringen inte har utbildat människor i att respektera varandra.

Homosexualitet är straffbart med döden i Iran, och homosexuella kan tvingas genomgå hormonbehandling och könsbytesoperation för att överleva. Sedan juli 2020 har Iran avrättat minst fyra homosexuella män och dömt två lesbiska till döden. Det juridiska trycket på hbtqi-gruppen skapar ett stabilt utrymme för homofobi och dess sociala krafter, inklusive från familjer och vänner.

– Jag hade en gay klient som kom till mina sessioner i månader. Han fick höra att han var för feminin och började hormonbehandling enligt läkarens råd. Hans pappa gav honom sex månader på sig att bli manlig eller genomgå könsbyte. Efter flera månader av att ha fått flera hormoner fick han diagnosen cancer, minns Dr Ali.

Gay klienten lämnades därmed med få alternativ. Hans liv var i fara på grund av cancer, hans familj och regeringen. Han fick höra talas om Dr Alis klinik via en homosexuell vän och gick med i sessionerna.

– Jag sa till honom att han inte är sjuk. ”Du är en homosexuell man, och i en fri värld kan du välja hur du ska agera och klä dig.” Men han kunde inte tro på mig. Nästan sedan födseln växte han upp med att konstant matas med falsk information om sin könsidentitet och det gjorde det svårt att ändra hans tankesätt. Han trodde verkligen att han var sjuk. Han konfronterade till och med mig och andra deltagare och sa att majoriteten inte kan ha fel, och att vi bara är envisa, minns Dr Ali.

Tillgången till information är mycket begränsad i Iran. Internet är till stor del blockerat och det är svårt att komma åt globalt accepterade informationskällor. Den iranska regimen främjar inte inlärning av främmande språk, inklusive engelska, och människorättsrelaterat innehåll översatt till persiska är begränsat. Dessutom är tillgången till mentalvårdstjänster enligt internationell standard begränsad. Universiteten är förbjudna att undervisa om aktuell information, särskilt när det strider mot regimens ideologi.

– Saker som vad man ska göra när man gör slut med sin samkönade partner, hur man kommer ut för sina föräldrar, hur man hanterar homofoba beteenden främjas inte av hälsovården. Det finns ingen sådan hjälp att få. Jag hade en klient som var homosexuell och hiv-positiv. Han fick höra att han bara skulle vänta in sin död och att Gud inte kommer att förlåta honom. Han sparkades ut från sitt hem och bröt sig loss från alla sina sociala kretsar. Du kan föreställa dig hur svårt det är att vara den ensamma person som han är. Under våra sessioner försöker vi skapa det trygga utrymme som hbtqi-personer inte annars har, säger Dr Ali.

Och tänk om han blir arresterad?

– Det skulle vi alla bli om de vet att vi är hbtqi-personer. Låt oss då bli arresterade med heder, svarar han.
– Samtidigt försöker jag samla in data om hbtqi-gemenskapen för att föra resonemang med myndigheterna om att ingen av oss lider av någon sjukdom. Jag gör alla psykiska hälsotester och jämför dem med icke-hbtqi-personer. Jag skriver rapporter anonymt och skickar dem sedan till parlamentsledamöter och beslutsfattare. De kanske kastar dem, men jag är säker på att det kommer att påverka dem på lång sikt. Allt jag vill är att myndigheterna skall börja tänka.

Men det slutar inte här. Dr Ali skickar sina rapporter till religiösa ledare, lärda och storayatollan för att försöka övertyga dem om att ändra uppfattning.
–  Religiösa ledare styr landet, och för att kunna förändra saker måste vi ändra på hur de tänker. Jag förenklar mina rapporter och skickar dem till storayatollans kontor, i hopp om att de skall tänka till eller ändra sina synsätt. Jag inkluderar personliga berättelser och erfarenheter, i hopp om att de förstår effekten av deras felaktiga beslut för hbtqi-gruppen liksom samhället i stort och för dess framtid.

Enligt den islamiska republiken Irans konstitution måste alla lagar uppfylla religiösa och shariabestämmelser. Ett officiellt råd av religiösa lärda beslutar om de lagförslag som parlamentet antar. Ayatollorna i kommittén har ett omfattande nätverk av rådgivare, och dessa rådgivare är människorna som Dr Ali och hans team försöker påverka.

– Jag skulle kunna ha ett enkelt och rikt liv, men jag bryr mig om vårt samhälle. Jag tycker att vi bör agera på allt det vi kan för att förändra den skrämmande situationen.

Besök radioranginkaman.org

Mer om Regnbågsfondens samarbete med Radio Ranginkaman