När Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel i onsdags besökte EU-parlamentet tog han bland annat ställning mot de så kallade ”barnskyddslagar” som antogs i Ungern 2021.

– Jag skäms över att se att några av mina kollegor vill vinna röster på minoriteternas bekostnad, sa han bland annat med hänvisning till Ungerns premiärminister Viktor Orbán och la till att ”det redan hänt i vår historia”.

Sajten Euronews berättar vidare att han  utgick från egen erfarenhet som homosexuell i sitt tal till parlamentet.

– Om det finns någon i det här parlamentet som tror att du blir homosexuell av att titta på tv, om det finns någon som tror att du blir homosexuell genom att lyssna på en låt, då bevisar du att du inte har förstått någonting, sa han och menade att det ”svåraste för någon som är homosexuell är att acceptera sig själv”.

– Vi kräver inte medlidande, vi kräver inte solidaritet, vi kräver inte medkänsla. Vi kräver bara respekt, sa Bettel som under sitt tal fick flera applåder.

Bettel talade om att unga hbtq+ personer i högre grad än ungdomar i allmänhet går i självmordstankar och sa att lagar som stigmatiserar homosexuella strider mot den Europeiska unionens värderingar.

I samband med EU-parlamentets resolution om Ugandas  nya skärpta strafflagar som antogs i torsdags riktades i texten även kritik mot just stigmatiseringen i länder som Ungern, Polen och Italien.