Ett förslag till lag för att förbjuda transitioner har lagts fram av ledamöter i Duman, det ryska parlamentet, och om det antas skulle det göra det omöjligt för transpersoner i Ryssland att genomgå könsbekräftande operationer eller genomföra juridiska könsbyten.

Tidigare har transpersoner haft möjlighet att ändra juridiskt kön genom att hänvisa till genomförd könskorrigering. De exakta kraven har dock varit otydliga och har tolkats på olika sätt, uppger Queer.de.

Den föreslagna lagen, som skulle vara en ändring av de befintliga hälso- och civilståndslagarna, skulle leda till ett ”totalförbud mot könskorrigering”. Dock skulle det finnas undantag för intersexuella nyfödda och barn, så att könskorrigeringar fortfarande blir möjliga. Lagen har utarbetats bland annat av en parlamentarisk grupp som strävar efter att skydda ”kristna värden”.

En ledamot, Pjotr Tolstoj, har hyllat lagen och förklarat att den syftar till att skapa en barriär mot västerländska ideologier som är fientliga mot familjen. Målet är att bevara Ryssland och dess kulturella och familjevärden för kommande generationer.

En anonym medlem av Duman har uppgett till tidningen Kommersant att det skall ha skett en ökning av antalet ändrade könsidentifieringar i Ryssland på senare tid. Vissa spekulerar i att detta kan bero på att män försöker undvika rekrytering till kriget i Ukraina. Det exakta antalet och trovärdigheten i dessa påståenden är dock mycket oklara.

Till nu har det åtminstone varit lagligt möjligt att genomföra könskorrigeringar i Ryssland, även om de exakta kraven har varierat beroende på administrativ praxis och hälsovårdssystem. Första gången rysk lagstiftning reglerat transitioner var 1997, innan Vladimir Putin kom till makten. Därefter formaliserade hälsovårdsmyndigheterna 2018 hanteringen av transitioner men det råder trots detta osäkerhet kring hur transpersoner i Ryssland kan genomföra medicinska eller juridiska transitioner.