Videos på TikTok, som får ligga kvar trots anmälningar, anges som orsak till ökat hat mot hbtqi-personer i Etiopien. Det sägs i en artikel från AfricaNews där det berättas om en ”våg av näthat och fysiska attacker”.

En etiopisk stödgrupper för hbtqi-personer, ”House of Guramayle” berättar enligt AfricaNews att TikTok-användare outar enskilda och delar både namn, foto och länkar till onlineprofiler på landets sociala medieplattformar.

Hbtqi-personers utsatthet i Etiopien är stor och homosexuella handlingar kan straffas med upp till 15 års fängelse.

Nyhetsbyrån AP har granskat en rad inlägg på TikTok, där språket som används är amhariska. I ett inslag uppmanar en evangeliskt kristen pastor till att klä av och piska homosexuella offentligt. Syftet skall vara att skrämma homosexuella från att besöka Etiopien. Pastorna konto uppges ha 250 000 följare och den aktuella videon publicerades den 5 augusti.

Dagarna innan uppmanar en annan TikTok-användare sina följare att ”knivhugga homosexuella män i skinkorna” och i ytterligare en video uppmanar en ung TikTok-användare sina följare att leta upp homosexuella och ”döda dem”.

Till AfricaNews säger Bahiru Shewaye, medgrundare till House of Guramayle, att en orsak till det ökade hatet via sociala plattformar som TikTok kan vara lagen i Uganda och säger att våldet nu gått över styr.

Hatretoriken och det fysiska våldet har fått flera etiopiska hbtqi-personer att lämna landet. Andra, som inte kan fly, riskerar svår misshandel. AP berättar om en ung man som outades i maj via TikTok och efter det misshandlades av sina skolkamrater så illa att hans kindben bröts.

Även myndigheterna har skärpt tonläget. Den 10 augusti la Addis Abebas turistbyrå ut bilder på ett gästhem där ”homosexuella aktiviteter” skall ha förekommit. I posten på Facebook förklarar de att polisen nu är inkopplad, att gästhemmet är stängt och så uppmanar de läsare att via tipstelefon anmäla misstänkta homosexuella som ”hatas av både människor och Gud”.