Den inkluderande queer-inriktade Ibn-Rushd-Goethe-moskén i Berlin, ledd av mänskliga rättighetsaktivisten Seyran Ateş, tvingas nu stänga på obestämd tid.

Redan 2017 öppnades moskén och har haft regelbundet öppet och verksamhet på plats och genom besök på bland annat skolor. Under hela tiden har det förutom  positiva tillrop även kommit hotelser.

Nu har hoten fått moskén att stänga själva lokalerna efter att IS-terrorister haft planer på att angripa moskén berättar de via sitt Instagramkonto. ”Bilder av vår moské cirkulerade i chatgrupper och i andra av terroristernas medier. Terroristerna sitter lyckligtvis nu i fängelse. Trots detta kan vi inte med gott samvete fortsätta som om inget har hänt. Dessa män kom från Tadzjikistan till Tyskland med planen att döda oss och våra medlemmar. Bilder av oss är vida spridda. Detta projekt, denna moské, är tänkt som en säker plats för queera människor. Tyvärr kan vi, hur ont det än gör att inse och öppet säga det, inte längre garantera denna säkerhet.”

Beslutet innebära att moskén inte kommer ha fysiska verksamheter.

”Det innebär att fredagsböner, själavård, rådgivning, kulturevenemang, föreläsningar och diskussioner etc. från och med nu endast kan äga rum online,” skriver de.

Nyhetstidningen Queer.de berättar att planerna att attackera den inkluderande moskén avslöjades i somras då flera islamister arresterades. I förundersökningen hittades bilder som visade på gruppens planer. Queer.de berättar även att en websida publicerad av IS kallar moskén ”en plats för djävulsdyrkan” och därför en måltavla.

Moskén har ca 700 medlemmar. Seyran Ateş har sedan hoten började komma polisskydd dygnet runt.