Det blev Alexander Stubb som ”drog det längsta ståret” som han själv sa i svenska Yles valsändning under söndagskvällen.

Valprognosen visade att Stubb såg ut att vinna med några få procent, men nog stor skillnad för att Pekka Haavisto direkt gratulerade till vinsten.

– Gratulerar, det är ett klart resultat, sa Haavisto i direktsändningen. Jag tror att Finland kommer vara liberalt och ha ett aktivt deltagande i Nato, vara öppet och en del av den nordiska familjen. Det blev ett bra resultat.

I valstriden kom ett resultat från Helsingfors universitets väljarbarometer som visade att det faktum att Haavisto är gift med en man har påverkat en stor del av väljarna. I undersökningen svarade nästan 40% att Havvistos partner var skäl till att inte rösta på honom. Något som oroat den finländska hbtqi+rörelsen.

– Vi i Regnbågsallians är en politiskt obunden förening, men vi brinner såklart för demokrati, säger Isabel Flemming från finlandssvenska organisationen Regnbågsallians i en kommentar till QX.
– Tyvärr har vi i och med detta val kunnat se att det finska folket inte är så jämlika som vi oftast kan ge sken av att vara. YLE:s senaste valundersökning visade bland annat att en tredjedel av de som deltog i undersökningen ansåg att presidentkandidaters sexualitet kan vara avgörande när de lägger sin röst, att det kan väga över erfarenhet och kompetens. Vi tycker att detta är ytterst allvarligt och att det är något som vi verkligen inte ska glömma bort i och med att presidentvalet är över. Vi är ett av Europas mest jämlika länder, men det här visar att vi fortfarande har en lång väg kvar att gå.

Pekka Haavisto och maken Antonio Flores vid söndagens valvaka

Rent faktiskt har hbtqi+frågor även engagerat Alexander Stubb under hans tid som partiordförande för Samlingspartiet (motsvarande svenska Moderaterna). Han har bland annat deltagit i den finska versionen av ”It’s get better”-kampanjen och drivit på för en könsneutral äktenskapslagstiftning.