Trots en positiv utveckling i flera karibiska länder, där olika förbud mot samkönad kärlek avskaffats valde Högsta domstolen i Saint Vincent och Grenadinerna att i fredags upprätthålla landets sodomiförbud.

Beslutet som undertecknats av domaren Esco Lorene Henry, handlade om två homosexuella män som 2019 stämt staten.

”Dessa antika och drakoniska koloniala lagar, även om de inte strikt sätt används, degraderar symboliskt hbtqi+-personer till att vara andra klassens medborgare i sitt eget land och upprätthåller fördomar och stigma mot dem”, skriver hbtqi+organisationen the Eastern Caribbean Alliance i ett pressmeddelande.

OutRight Internationals chef Maria Sjödin säger i ett uttalande att beslutet ”är en stor besvikelse och ett betydande bakslag för hbtqi-rättigheter i landet.”

”Vi uppmanar regeringen att vidta meningsfulla åtgärder för att säkerställa fullt skydd och värdighet för alla medborgare, oavsett deras sexuella läggning eller könsidentitet.”

Antigua och Barbuda, St. Kitts och Nevis, Barbados liksom Trinidad och Tobago har avskaffat sina sodomilagar. Jamaica, som utmärkt sig för att vara ett av regionens mer homohatiska länder, valde som nu Saint Vincent och Grenadinerna, att behålla sodomiförbudet efter ett utslag i landets Högsta domstol i november förra året.

Förbudet mot samkönade relationer kommer från den. brittiska kolonialtiden och innebär att sex mellan två personer av samma kön som har anal- eller oralsex kan dömas till 10 års fängelse.

Saint Vincent och Grenadinerna blev självständigt från Storbritannien 1979 och har ca 111 000 invånare fördelade på huvudön St. Vincent och en rad  småöar kallade Grenadinerna. Landet ingår i det brittiska samväldet och har Charles III som kung. Landet ligger  öster om Barbados och norr om Trinidad och Tobago.