Efter två halvtama delfinaler blir det i alla fall lite hetare under del tre. Vi har förflyttat oss till Göteborg, och här dyker den mest segertippade deltagaren upp: Darin. Hans sorgliga ballad om en nära vän som gått bort är ett stycke fin modern popballad, men vi får inga vinnarvibbar. Än. Men de kanske kommer när vi ser det i rutan under lördagskvällen.
Alcazar är tillbaka och det är lika snyggt som tidigare, men håller den eleganta gladdiscolåten i konkurrensen? Vi hoppas det (och delar ut högsta betyg för stajlingen. Ursnyggt!).
Men det blir en hård strid för Alcazar mot Erik Linders fina Gärdestad-visa. Linder har imponerat på repetitionerna och sjunger grymt bra. Och en svensk ballad är inte att räkna bort, speciellt inte om den sjungs av charmige 190-centimetersmannen Linder.
Vidare då? Hårdrockarbrudarna i Crucified Barbara gör musik som alltid funkar i de här sammanhangen och vi tippar att de i alla fall går till andra chansen. Det innebär att Timoteij, Getty Domein och Johannes Bah Kuhnke hamnar utanför avancemangsfållan. Och Elin Lanto då, som gör oss mest besvikna med sin menlösa rockpop Doctor Doctor. Varför är den med överhuvudtaget? Lanto släpper ju så bra lättelectropopsinglar i vanliga fall. Konstigt.

Hursomhelst. Så här säger vi om kvällens alla låtar!

Alcazar ”Headlines”
QX QX QX QX

Att komma tillbaka direkt året efter en jättesuccé kan vara sjukt farligt i schlagersammanhang… Fråga bara BWO! Men Alcazar gör inte mycket fel här, utan tar bara ett djupt andetag och sätter gasen i botten igen. Visst, de gör exakt vad som förväntas av dem, men det är också förbannat mycket. Okej, låten är lite svagare och känns kanske mera Ola-disco än en Stay the Night-partysmocka, men självklart tar Andreas och tjejerna igen det med spektakulära scenkläder och klassiska Alcazar-moves. En vecka kvar – men det här är förmodligen Kens stora favorit i år, och den är definitivt topp fem för Ronny.

Johannes Bah Kuhnke ”Tonight”
QX QX

En rasande snygg ballad sjungen av en rasande snygg karl – men ändå rasande chanslöst tyvärr. Vi gillar att Stockholm Stadsteaters finest tar till de stora gesterna när han framför Hansson&Vaughns dramaballad – festivalen drunknar ju just nu i minimalistiska framföranden när det ska serveras ballad – men med Linder och Darin senare i startfältet kommer nog allt för få minnas att rösta på Tonight ikväll. Däremot hade den haft en liten chans att ta sig vidare i både deltävling ett och två.

Elin Lanto ”Doctor Doctor”
QX

Elin Lantos nummer känns som ett rockparty som spårat ur så illa på en bögklubb i en Terminator-film att någon behöver snabbt få tag i en läkare. Tyvärr, är den elektroniska danspop som hon tidigare förknippats utbytt mot ett hårdrockskomp från 80-talet och även om vi skymtar en ganska skön danslåt någonstans under alla trummor så når den inte fram till oss. Hur kan sån här menlös smörja komma med? Det här är musik för ingen. Enda anledningen att inte gå ut i köket och fylla på glaset är dansaren Thomas Benstems flitigt visade mage

Erik Linder ”Hur kan jag tro på kärlek?”
QX QX QX QX

Det är så mycket här som borde ringa varningsklockor hos oss: frikyrkoanslaget, vibben av ett bidrag från Israel 1981, Eriks nästan överdrivet snälla framtoning, den på gränsen till banalt enkla Gärdestad-texten…men tvärtom: Vi älskar det här. Vi köper det rakt av och det slår an något hos oss som bäst kan beskrivas som en liten varm pirrande lyckokänsla i magen. Det ska bli spännande att se hur Sverige tar emot det här. Vi gissar det blir minst tre år på Svensktoppen i vilket fall.

Getty Domein ”Yeba”
QX QX

Låten är ett stycke helt okej, men något enformigt etnopop med ett snyggt dansbeat. Klart godkänt och charmade dessutom genrepspubliken. Men lämna för guds skull inte TV-apparaten alla bögar där hemma, för nu blir det lördagsgodis! Bakom Getty Domein serveras nämligen en buffé bestående av sex vrålheta manliga dansare, där det förmodligen finns någonting för alla. Yeba-deba-doo!

Timoteij ”Kom”
QX QX QX

Tjejerna i Timoteij lyckas tyvärr inte alls krama ur all potential som finns i vad som kan vara årets första riktiga schlager i Melodifestivalen. Ronny är löjligt kär i låten, men gruvligt besviken på framträdandet. Med en lite mer självsäker framtoning hos schampoo-flickorna, och bara ett uns av sexighet i allt blekt KappAhls-helylle, så hade vi ju förmodligen stått upp och jublat oss hesa över den här charmiga ”Sarek goes 2010”-dängan. Nu nöjer vi oss med att bara le lyckligt och vänta på tills vi kan köpa den på singel.

Darin ”You´re Out of My Life”
QX QX QX

Storfavoriten Darin levererar precis det hans ska i den här moderna, smäktande powerballaden, som för tankarna till en schlagerfierad James Blunt. Allt utom en direkttransport till Globen vore såklart en stor skräll, men vi vill noga påpeka att vi får absolut ingen vinnar-feeling what so ever av det här. Det är snyggt, killen är duktig – men var det verkligen den här balladen vi tillslut skulle skicka ut i Europa efter år med För att du finns, Empty Room, Moving On och Snälla, Snälla? Vi tycker nog inte det.

Crucified Barbara ”Heaven or Hell”
QX

Klart vi förstår att de här tuffa brudarna och deras Absolute Rock Ballads-låt kommer gillas av många och att det till och med kan utmana om en Globen-plats. Hårdrocken är och förblir den nya dansbandsmusiken i schlagern. Men för oss personligen är det här en sådan där låt som man tryckte paus på när den dök upp på Tracks i slutet av åttiotalet och då blir betyget därefter.