För första gången i Gaygalans 7-åriga historia får en av pristagarna lämna tillbaka priset. Och det är inte i vilken kategori som helst, utan i kategorin Årets Homo.
Peter Jöback fick i år flest röster av QX läsare och tilldelades därmed priset Årets Homo under pompa och ståt på den TV-sända Gaygalan från Tyrol. Priset delades ut av Elin ”Grynet” Ek och fjolårsvinnaren Sverker Åström.
Nu har det framkommit att Peter Jöback har ett hemligt förhållande – med en tjej. Något som inte alls ses med blida ögon av Gaygalans arrangörer.
– Årets Homo ska ju vara en symbol och en förebild för homosexuella, då känns det väldigt märkligt att personen har en heterosexuell relation vid sidan av sitt offentliga liv, säger Anders Öhrman, chefredaktör för QX som arrangerar Gaygalan.
Peter Jöback ska enligt en nära källa ha en relation med en fem år äldre kvinna som haft stora framgångar på musikalscenerna i Sverige. Peter och den hemliga musikalkvinnan har känt varandra i många år och på senare tid har paret setts hand i hand pussandes i smyg på olika heterosexklubbar i Stockholm.
– De har varit vänner en längre tid, men det var efter att Peter kom ut i ”Sen kväll med Luuk” som ”musikalkvinnan” berättade för Peter att hon hade känslor för honom. Peter ska då ha tänkt om och insett att han hade samma känslor för henne, säger en nära vän.
– Han vill så gärna ha en relation med henne, men han vågar inte riktigt ta steget ut. Jag tror att han är orolig för hur omgivningen ska reagera, att han ska ses som en svikare. Det måste ju vara svårt att komma ut som hetero när man redan kommit ut som homo, berättar en av Peters absolut bästa kompisar.
Peter Jöback befinner sig just nu på hemlig ort med musikalkvinnan och kan inte bli nådd och hans manager Marie Dimberg vill inte kommentera Peters heterosexrelation.
– Jag har inga kommentarar, säger hon.
Men stämmer det att Peter inte alls är homo längre?
– Det vill jag inte kommentera.
Är han bisexuell eller kanske queer?
– Det vill jag inte heller kommentera.
Men du tycker inte att det kan verka konstigt att han ena dagen blir utsedd till Årets Homo och nästa dag är han ihop med en tjej och lever i ett heterosexförhållande?
– Jag har inga kommentarer.
Vet Peters pojkvän Oskar om detta?
– Jag kommer inte att kommentera någon av dina frågor, säger Marie Dimberg.

Igår beslutade QX att ta ifrån Peter titeln Årets Homo 2004. Istället får Sverker Åström fortsätta att vara Årets Homo ytterligare ett år.

Publicerad: 2005-04-01 06:00:00