Bengt Jansons döda kropp hittades i hans lägenhet söndagen den 14 januari 2005. Han hade blivit mördad av en man som följde med honom hem från kvarterskrogen Söderhörnan på Söder. Kristian hade knivhuggit honom våldsamt till döds och anmälde sig självmant till polisen. Under rättegången hävdade han att Bengt Janson hade gjort närmanden. Mordet blev väldigt uppmärksammat, flera tidningar skrev om den populäre SVT-profilen. Mördaren dömdes till tio års fängelse. Straffskärpningsregeln som ska användas vid hatbrott, användes inte av tingsrätten.

Kristian påstod att han handlat i nödvärn. Han försäkrade att han bara försökte skydda sig från Bengt Jansons ovälkomna närmande. Men det är inte trovärdigt att det skulle behövas så mycket våld eftersom Kristians fysik var bättre än Bengt som dessutom var kraftigt alkoholpåverkad. På den döda kroppen fanns ett 20-tal knivhugg som punkterat lungorna, hjärtat, grovtarmen, gått bland annat genom buken, halsen och till och med genom bröst- och revben. Skadorna på underarmen visar att Bengt har försökt skydda sig. Golvet i Bengts lägenhet var täckt av blod. Kristian säger i polisförhör Jag minns bara delar av vad som hände.

Kristian hade träffat Bengt första gången några dagar tidigare. Han hade gått till Söderhörnan tillsammans med sin mamma och där märkte han att en man stirrade på dem. Kristian undrade om mannen var full eller sjuk. Hans mamma trodde att mannen var intresserad av henne. Bengt frågade om han fick sätta sig hos dem och bjöd mamman och Kristian på öl. De pratade en stund och Bengt berättade att han var bög. Då förstod mamman att Bengt i själva verket var intresserad av hennes son.

Bengt hade raljerat om kärringar och detta störde sig Kristian på eftersom hans mamma var närvarande. Kristian blev arg och bad Bengt gå men innan han gick krävde Bengt att få bjuda en gång till. Några dagar senare gick Kristian tillbaka till puben för att kolla på fotboll. Medan han tittade på matchen kom Bengt fram till Kristian och bad honom om ursäkt. Kristian accepterade och de började prata trots att Kristian tyckte att han blev störd när han tittade på matchen.

Kristian sa att han inte hade några homosexuella böjelser men Bengt ville att de skulle gå hem till honom. Där drack de öl och pratade. Kristian berättar under rättegången att det inte förekom några sexuella inviter förrän han kom tillbaka efter ett toalettbesök och ser hur Bengt börjar ta av sig skjortan. Kristian hävdar att Bengt säger jag vill suga av dig och att han försökte ta tag i hans kläder. Han hade försökt mota bort honom men Bengt fortsatte sitt försök under tystnad.

Då greps Kristian av panik och greppade en kniv som han inte minns var han fått tag i.
Själv säger han att han inte siktade på en särskild kroppsdel och han uppfattade det som att mordet var över på bara några få sekunder. Han hävdar att han inte högg Bengt när han hade hamnat på golvet och Kristian blev förvånad då polisens tekniska undersökning bevisade motsatsen.

Efter mordet gick han runt i Bengts lägenhet och Kristian stal Bengt Jansons dator. Den blodiga kniven kastade han vid Tantolunden. Ganska omgående efter gärningen hörde han av sig till sin advokat och anmälde sig till polisen. I de två inledande förhören säger dock inte Kristian något om att Bengt Janson angripit honom fysiskt.

Domstolen konstaterar att Kristian sedan tidigare kände till att Bengt Janson var bög och att han följde med frivilligt hem till Bengt. Rätten ifrågasätter inte att någon form av sexuellt närmande har förekommit och inte heller att Kristian tydligt avböjt. Däremot tvivlar rätten på att han har känt sig panikslagen och hotad och ordet efterhandskonstruktion används till och med i domen.

De 20-tal knivhugg som mordet omfattar visar tydligt på ett kraftigt övervåld och ett tydligt uppsåt att döda. Försvarets försök att hävda nödvärn avslås helt och hållet av tingsrätten. Det ohejdade våld som Kristian utsatt Bengt Janson för är helt oförklarligt. Bengt måste ha varit helt försvarslös.

Trots den stulna datorn och att det antagligen fanns värdefulla antikviteter i Bengt Jansons lägenhet spekulerar tingsrätten inte i något annat skäl till mordet än att Kristian kände sig provocerad. Av ett närmande som möjligtvis skulle kunna ses som ett försök till ofredande. Tingsrätten konstaterar samtidigt att graden av provokation inte på något sätt kan motivera det extrema övervåld som Bengt utsatts för. I åklagarens stämningsansökan eller i den slutliga domen från tingsrätten nämns inga som helst resonemang om motivet till mordet skulle kunna vara Bengt Jansons sexuella läggning.

Eftersom Kristian bland annat hade överlämnat sig själv till polisen tyckte inte rätten att mordet kvalificerade sig för livstids fängelse. Fast de glömde helt bort att mordet kunde kvalificera sig för ett hatbrott och då ska straffskärpningsregeln användas.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=4427

Källa: Mordet på Jonas Östman

Publicerad: 2006-06-29 17:03:53