Pride 2007

Det råder väl inge tvivel om att vikingatiden ligger lite i ett skymningsland, där en samtida dokumentation i skrift saknas och där vi själva måste försöka tolka de föremål som bevarats för eftervärlden och utifrån de skrifter som är nertecknade i en då nykristen tid.
Anna Wilsson och Lotta Fernstål vill få oss att ifrågasätta den traditionella bilden av vikingatiden, att finna nya tolkningar att se vikingatiden med nya ögon. Ofta ser vi kanske”Vikingen” som en råbarkad vilde som bara var ute och slogs och plundrade – en bild långt från vikingens vardag.
Med tanke på att kammen måste ha varit ett viktigt föremål för vikingarna och liksom väl dekorerade spännen, bälten och smycken som återfinns i såväl manliga som kvinnliga gravar så kan vi förstå att det yttre var något viktigt bland vikingarna.


Knoppen på Völvas stav
Men nog finns det en Queeraspekt i vikingatiden som kanske skulle uppmärksammas mer med tanke på de gamla Asa-sagorna. Oden var en gud som kunde byta skepnad mellan manlig och kvinnlig, för att skåda in i framtiden måste man bli kvinnlig.
Även Valkyriorna bytte skepnad mellan kvinnligt och manligt.
Men även Völvan, som var en seid (en slags shaman) var kvinna, en kvinna med stor makt under vikingatiden.

Om man dessutom ser till den lag som fanns på Island då det blev kristnat, att den man som klädde sig i kvinnokläder skulle bestraffas med 3 års landsförvisning.
Denna lag måste ha någon bakgrund till att män klädde sig i kvinnokläder, kanske för att just bara ”se in i framtiden” men kanske även att det fanns män som klädde sig i kvinnokläder av annan anledning.

Att besöka Historiska museets vikingautställning med ett queertänkande och att försöka bortse från de normer vi har idag så kan vi se historien ur ett nytt och spännande sätt.
Med ett queertänkande förvandlas dessa vackra döda föremål från en svunnen tid till en kittlande resa i tid och rum.

Detta är första året som Historiska museet har detta queerperspektiv och det ska bli spännande att i framtiden få se hur detta utvecklas.

Publicerad: 2007-07-31 16:50:10