TV

Jag är inte kär i alla jag har sex med, och har inte sex med alla jag är kär i.” Det säger Victor Bernhardtz, 24 år, när jag frågar om han personligen gör stor skillnad på sex och kärlek. Under hösten ska Victor leda programmet Sex med Victor på SVT. I åtta program skall Victor utforska sex och sexualitet, något som enligt Victor är bland det mest intressanta och viktiga som finns.
– Det är mycket normer i samhället som styr hur det ska vara. Det är ju fortfarande lite ”finare” att vara ihop med någon än att träffa någon bara för att ha sex.
Håller det på att förändras?
– Ja till viss del. Det är mera accepterat idag att inte sträva efter giftermål och barn. Jag tror det handlar om att vi svenskar har börjat se på oss själva som den minsta enheten i samhället. För många år sedan såg man kanske sin by som den minsta enheten, och sedan familjen men vi blir mer individualistiska och strävar efter det som får oss själva att må bra. Det är ju helt ok idag för en tjej att vara 35 år, ogift och barnlös, så har det inte alltid varit.
Vad är det vi kommer att få se i ditt program?
– Programmet bygger på reportage och jag åker runt och träffar olika människor och pratar om sex. Programmen har olika teman som exempelvis; makt, lust, gränser och kroppen. Jag har träffat alltifrån sexbloggare till folk som blir upphetsade av att klä sig på ett visst sätt.
Så det blir inte ett speciellt program om exempelvis bögar?
– Nej, vi har inte byggt upp det på det sättet. Det blir liksom inte: ”Nu ska vi träffa en flata”. Vem man tänder på är sekundärt men det kommer ofta fram naturligt ändå. Samma tankar om sex kan ju dyka upp oavsett hur relationen ser ut.
Det pratas mycket att tonårskillar idag får en förvrängd syn på sex genom porren…
– Det pratas väldigt mycket om tonårskillar, men är det någon som pratar med dem? Jag tror att det är många som generaliserar och jag tror att man ofta underskattar dem som konsumerar porr. Alla som tittar på porr tänker nog inte automatiskt att ”jaha, är det sådär man gör”. Lika lite som att alla bögar som tittar på melodifestivalen gör det för att de tycker att det är så fantastiskt bra, utan snarare för att det är lite kul och lite spännande.
– Sen går det inte att komma ifrån att det med få undantag finns en problematisk kvinnosyn inom porren. Och jag tycker den finns även inom bögporren. Det är en machokille som är påsättare och man ser ner på det fjolliga.
Du tycker att sex fortfarande är väldigt tabu, har det inte gått framåt ändå?
– Jo visst har det gått framåt, men det finns fortfarande så mycket man inte pratar om. S/M-utövare får gemene man att rynka på näsan, funktionshindrade trakasseras sexuellt av vårdare, hiv-positiva har inte rätt att ha något sexliv alls och antalet rättegångar som gäller hatbrott bara ökar samtidigt som krönikörer skriver hur lätt det är att vara homo nu för tiden.
Hur viktigt är utseendet när man har sex?
– Personligen tänker jag att en person man har sex med automatiskt blir snygg! Det är en mycket sympatisk teori jag har (skrattar) men jag tänker stå fast vid den tills någon bevisar motsatsen.

”Sex med Victor” avsnitt 1 sänds i repris 9 september kl 23.50 i SVT1.
Totalt sänds åtta avsnitt under hösten onsdagskvällar med repis söndagskvällar

http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=70936&lid=puff_904443&lpos=lasmer

Källa: Sex med Victor

Publicerad: 2007-09-09 14:11:42