”Milk”, Gus Van Sants film om USA:s förste öppet homosexuelle politiker i ledande ställning, kunde gå hem från söndagens Oscarsgala med två priser i bagaget. De som fick äran att motta varsin Oscar var Sean Penn för bästa manliga huvudroll och Dustin Lance Black för bästa originalmanus.

– You commie homo-loving sons of guns, skämtade Sean Penn när han tog emot sin statyett, som han knep framför ögonen på den favorittippade Mickey Rourke, nominerad för ”The Wrestler”

Penn prisade Rourke i sitt tacktal, som han också delvis ägnade åt att förespråka införande av samkönat äktenskap.

– Vi måste få lika rättigheter för alla, förklarade Penn och menade att de som i Kaliforniens folkomröstning förra året om proposition 8, ett förslag om ett delstatligt författningstillägg som förbjuder samkönade äktenskap, röstade för ett förbud i en snar framtid kommer att få skämmas inför sina barn och barnbarn.

Genom att låta ”Milk” få motta Oscars i två av de åtta kategorier filmen var nominerad i lät de röstande medlemmarna i Academy of Motion Picture Arts and Sciences ett politiskt budskap sändas ut till de hundratals miljoner tv-tittarna över hela världen. Även manusförfattaren Dustin Lance Black använde sig av detta tillfälle han fick att vara politisk. På ett personligt sätt. Black talade om hur han som ung man, från i hans fall en uppväxt i en mormonfamilj, kommit till San Francisco för att leva öppet. Precis som Harvey Milk en gång i tiden. Han förklarade:

– Om inte Harvey Milk hade ryckts ifrån oss för 30 år sedan tror jag att han hade velat att jag sagt till alla homo- och bisexuella ungdomar där ute i kväll som har fått höra att de är mindre värda av kyrkorna, av staten, av sin familj att ni är vackra, underbara varelser av rang, och oavsett vad någon säger till er så älskar Gud er och mycket snart, jag lovar er, kommer ni ha lika rättigheter, över hela denna storslagna nation.

Den 81:a Oscarsgalan från Kodak Theatre i Los Angeles dominerades i övrigt av Danny Boyles ”Slumdog Millionaire”, om killen från Mumbais slum som deltar i den indiska versionen av ”Vem vill bli miljonär?” ”Slumdog Millionaire” mottog åtta statyetter, bl a i de tyngsta kategorierna bästa film och bästa regi.

Penélope Cruz tackade Pedro Almodóvar i sitt tal efter att ha mottagit priset i kategorin bästa kvinnliga bidroll för sin insats som otyglad konstnär i Woody AllensVicky Cristina Barcelona”. Det mest gripande ögonblicket under den över tre timmar långa galan var sannolikt för många då den avlidne Heath Ledgers familj mottog Ledgers pris för bästa manliga biroll i ”The Dark Knight”. Ledger var 2006 nominerad för sin hyllade roll som homosexuell cowboy i”Brokeback Mountain”, men förbisågs då till förmån för Philip Seymour Hoffman som belönades för sin gestaltning av den likaledes homosexuelle Truman Capote i ”Capote”.

I och med belöningen av Penns roll som Harvey Milk var det fjärde gången en gestaltning av en homosexuell man belönades med Oscar för bästa manliga huvudroll. Första gången var när William Hurt vann 1985 för ”Spindelkvinnans kyss” och den andra när Tom Hanks vann för ”Philadelphia” 1993. Hilary Swank fick 1999 en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll som den transsexuelle Brandon Teena i”Boys Don´t Cry” och Charlize Theron mottog 2003 en Oscar för sin gestaltning av den lesbiska och för mord dödsdömda Aileen Wournos i”Monster”