Idag kan QX avslöja att bonus-frosseriet nu även har nått RFSL. Oganisationen har slutit pensionsavtal med sin heltidsarvoderade ordförande. I avtalet står att ordföranden vid sin avgång kan kvittera ut en årlig pension i fem år motsvarande totalt ca 3 miljoner kronor.
I de interna papper som QX tagit del av framgår dessutom att RFSL arvoderat en rad rådgivare som medverkat i ett så kallat ”advisory board”.
I gruppen sitter bland annat i bonusdebatten aktuella Wanja Lundy-Wedin som förutom direkt ersättning även förhandlat till sig en pensionsersättning under fem år.
– Det är upprörande att rosa pengar nu förvandlats till röda, säger en rasande Göran Hägglund (kd). Inte nog med att de drivit igenom äktenskap, nu skall de även slösa våra surt förvärvade skattepengar. Denna gång har gaylobbyn gått på tok för långt.
Vid en rundringning bland RFSL-avdelningarna kan ett visst stöd till ministerns upprördhet skönjas.
– Ja inte har vi några miljoner att lägga ut på vår styrelse, säger Lisa Poronjäkälä, ordförande i RFSL Härjedalen till QX. Nog vet jag att de arbetar hårt, men pengarna borde användas för att stärka det lokala hbtiqbdsm-arbetet istället.
Från Göteborg är tonläget minst lika kritiskt.
– Det är fullständigt ovärdigt att man har en avlönad rådgivande grupp, menar kansliansvarige Rosa Rapu till QX. Att dessutom inte Göran Johansson fick ta den plats Wanja getts känns tyket.
Sören Juvas avstår att kommentera QX avslöjanden men nytillträdde presschefen Göran Hupakkoräme säger att sakuppgifterna måhända är riktiga, men helt feltolkade.