Kändisar skänker saker till auktion mot cancer

[ingress]Buda på Mias auktion på tradera med föremål från Björn Borg, Kajsa Bergqvist, Anja Pärson, QX Gaygala m.fl.[/ingress]

Sommaren klamrar sig fortfarande kvar. Det är september, huden är varm och himlen speglar sig i vattnet. Båten far fram över vita molntussar. Vinddraget för med sig en doft av salt och larmet av bilköer och stress släpper taget tillsammans med Lidingöbron som blir allt mindre bakom oss.
– Vilken dag, va? säger Mia Tomsvik och ler så att solfjädrar vecklar ut sig i ögonvrårna.
Hon står bakom styrpulpeten med rak rygg, bakåtdragna axlar och en blå blick lika lugn som skärgårdslandskapet. Vant gör hon en högersväng i farten och lägger till hemma vid bryggan på Tranholmen.
Vi går förbi barnens lilla sandstrand, uppför klipporna till huset av glas och trä och terrassen med matplats och soffa ute i det fria. Mia Tomsvik slår sig ned och drar handen genom de mjuka salt- och pepparlockarna som ramar in ansiktet. Hon är lika solbränd som när jag var här för drygt ett år sedan. Då var hon mammaledig och pratade om alla resor som hon och hennes fru Maria Strandlund Tomsvik – tidigare tennisproffs och damlandslagskapten – ville göra när Lisa, 2, och Leo, 4, blev äldre. Om kärleken till Sydafrika, till mat och vin. Kajakturerna som ännu inte blivit av.
Nu finns bara en sak på hennes önskelista: Att hålla barnen i sin famn.
Många har nog ställt sig frågan. Vad skulle jag vilja göra om jag blev svårt sjuk?
– Jag har ju också tänkt så tidigare. Jag trodde att om jag blev sjuk så skulle jag åka över hela världen. Göra allt jag inte gjort. Men när jag blev sjuk fanns det bara en enda sak som jag ville göra. Allt annat strök jag. Det kändes inte längre viktigt. Jag hittade det stora och viktiga i det lilla.
Två små barn att hålla i sin famn.
Det var i september förra året som allt förändrades. Mia Tomsvik skulle börja arbeta igen efter att ha varit hemma med först Leo och sedan Lisa. Livet skulle växla upp ett steg.

– Massa saker hade blivit liggande, jag tänkte att jag skulle få det gjort innan jag började jobba. Du vet, rutinkallelser. Gyn, tandläkaren, mammografi. En dag var jag inne på kontoret och kollade var jag skulle sitta, sedan sa jag till min chef att jag skulle på mammografi och att vi skulle ses snart igen.
Men det blev aldrig någon återgång till arbetet.
– Nästa dag ringde de från Danderyd och sa att de behövde ta fler bilder, men att det inte behövde betyda något. Jag kände ingenting, jag mådde jättebra. En vecka senare satt jag på onkologen för att få besked. Jag minns att det var som att titta genom en …
Hon håller upp händerna som en tunnel framför ansiktet.
– Och jag minns vad läkaren sa. Hon började med att säga att hon skulle upprepa samma saker flera gånger, att jag inte skulle kunna ta till mig allt. Hon sa att jag skulle opereras om några veckor. Att jag skulle få cellgifter. Strålas. Men jag fattade ändå inte. Det var bara i med handbromsen.
Mias fru Maria kommer ut på verandan med en bricka kaffe och en kaneldoftande bullängd. Vi häller upp, skär stora bitar. Tittar ut över Norra Djurgården som ligger inbäddad i grönt mittemot.
När sjönk beskedet in?
– Jag tror att jag fattade i våras, när jag fick strålning. Strålningen var inte så jobbig, så då fick jag tid att tänka.
Mia dricker eftertänksamt av kaffet.
– Allt har bara känts konstigt. I början visste jag inte vad det var för sorts cancer. Sedan fick jag reda på att min tumör var HER2-positiv, en läskigare sort som delar sig snabbare.
Hon stryker med fingrarna nedanför högra nyckelbenet där hon har en inopererad venport.
– Det är så konstigt att ha ett hot inifrån. Yttre saker kan man skydda sig ifrån, men en attack inifrån … det är hemskt. Första veckorna fick jag sådan dödsångest. Värst av allt var tanken på att inte få se barnen växa upp.
Så fort hon säger det svämmar ögonen över. Det händer varje gång hon tänker den tanken.
Läs hela intervjun med Mia i QX oktober:


Ladda ner QX oktober som PDF här

Mia och vänner mot cancer –
en auktion på tradera:

Mia har tillsammans med sina vänner startat en insamling till Cancerfonden som hon kallar “Mia och vänner mot cancer”. De har fått fantastiska, personliga gåvor att auktionera ut från bland andra från Björn Borg, Annika Sörenstam, Jonas Björkman, Marina Schiptjenko, Kajsa Bergqvist, Mando Diao, Anja Pärson, QX Gaygala, Skogsberg & Smart, Idrottsgalan, Elisabeth Ohlson Wallin, Tallink, Viking Line för att nämna några.

Alla intäkter går till Mias insamling på Cancerfonden, Tradera efterskänker eventuella avgifter för auktionerna. Här ser du alla auktioner. http://kampanjer.tradera.com/promo/miaochvanner/

Vill du inte buda på någon av våra auktioner så får ni gärna lämna ett bidrag här:
http://www.cancerfonden.se/sv/Stod-oss/insamlingar/?collection=7201