Blir det storfavoriten Tyskland? Balladerande Israel? Det dyra bidraget från Azerbajdzjan? Eller snygg-Didrik från Norge? QX Schlagerprofiler Ronny och Ken har förenats i Oslo och här berättar vi vad vi tror och tycker om finalen i Eurovision Song Contest 2010.

1. Azerbajdzjan QX QX

Det låter såklart modernt och de båda refrängerna fastnar. Vi kan ge dem det. Men fattas annat när man lagt en enorm budget för att få den bästa ESC-låt man kan få för pengar just nu. Samtidigt känns allting bara så konstgjort och partiet när Safura tokrusar från catwalken in på scenen är ju en av kvällens dummaste stunder.

2. Spanien QX QX

Finns det något mera sönderkramat och slitet uttryck de senaste åren än cirkusens? Den spanska Neo-kopian lyckas dock ändå ro i land sin rätt vackra men menlösa vals. Chanslös.

3. Norge Qx QX QX QX

Det mumlas mycket om att Melodifestivalen missade Danmarks bidrag i år, men det är ju den här fantastiska Kempe-balladen som vi ska vara ledsen att vi inte hade en så söt och sångsäker gutt som Didrik som kunde framföra i Sverige. Den nya kören lyfter låten ytterligare några snäpp på scen.

4. Moldavien QX QX QX

Ogenerat eurodancekitch med plastsaxofon och foliefodral. Bara i Eurovison, folks. Bara i Eurovision. Fast vi äntrar gärna ett schlagergolv till den efter några drinkar. Ingen topplacering, men lättar upp en balladtung årgång.

5. Cypern QX QX QX QX

Vi är möjligen rätt ensamma, men vi är faktiskt båda rätt svaga för den här i grunden rätt banala pojkbandsballaden med sitt band ihopsatt från ungefär alla länder utom Cypern (nästan). Oförarglig och mysigt radiovänlig. Ofarlig säger K. Skrällvarning säger R.

6. Bosinen-Herzegovina QX QX

En låt vi initialt avfärdade som trist balkanrock, men som med perfekt stageing, en helt okej refräng och en bra sångare vi ändå insett förtjänar sin finalplats. Mitten?

7. Belgien QX QX QX QX

En ensam säker sångare på scen med bara en gitarr och en rakt-upp-och-ned-ballad – hepp, det var ju det vi trodde att vi hade. Nåväl, det är bara att kapitulera för Belgien och denna fantastiska Jason Mraz-hit, och vi tror att landet som så länge varit ute ur finalen nu har chans att ta sin andra seger – återigen på norsk mark.

8. Serbien QX QX QX QX

En av våra stora gemensamma favoriter i år. NilsHolgersson-luggen bjuder på ett stycke snyggt modernt balkanparty som vi aldrig tröttnar på att vara en del av. Balkan! Balkan! Topp tio!

9. Vitryssland QX QX

Vad gör Robert Wells på scen? Vem kom på idén med vingarna? Varför är den här Disneyballaden i final? Många frågor… Fast okej. Som ESC-ballad finns det långt värre exempel i år…

10. Irland QX

…som det här svensk-skrivna jättesnarket till låt till exempel. Vi tillhör definitivt inte till den grupp schlagerbögar som kissar på oss när gamla schlagertantsvinnare stämmer upp i mossiga Titanic-ballader utan passar på att fylla på chipsen.

11. Grekland QX QX QX QX

Inget annat bidrag i år har tjänat så mycket på en bra startnummerlottning som den här grekiska runkfesten. Efter två sömnpiller välter den här medelhavsmackan varenda taverna från Aten till Oslo. Given topp tio. Mums!

12. Storbritannien QX QX

Våra StockAitkenWaterman-hjärtan klappar ju ändå lite, lite för Josh och hans i alla fall okej verser. Men visst. Storbritannien är kvällens hetaste kandidat till den nesliga sista platsen och till sin andra nolla i tävlingens historia.

13. Georgien QX

Trots att numret känns mera överkoreograferat än Sonjas Etymon är en av den här dussinballadens stora behållningar att det faktiskt händer något på scen. Och de barbröstade dansarna såklart. K har börjat hitta något han gillar. R har det inte.

14. Turkiet QX QX QX QX

En av Ks absoluta favoriter i år och R har senaste veckan också hoppat på detta Turkiska rocktåg. Vi gissar att de turkiska MTV-vinnarna har ett gott häng på ännu en topp fem-placering i kväll.

15. Albanien QX QX QX

Klart vi gillar Albaniens Linda Bengtzing (som ser ut som Anna Bergendahls morsa) och hennes moderna popschlager, och Albanien kommer som vanligt tackas för en god insats med en placering mellan 10-20.

16. Island QX QX

Att den här eurodance-sockrade schlagern redan är en stor gayfavorit (K ser ut som ett frågetecken inför detta, men accepterar faktum) och att Hera är lika säker på toner som Eyafjallajökul är på att stoppa flygplan kommer inte hjälpa Island att upprepa sin succé från ifol.

17. Ukraina X

Sångerskan är säker, men för oss är det ett fullständigt mysterium att denna skrikiga wailfest ens får kallas låt. Att Sverige eller Kroatien inte är i final och Ukraina är det är ett större mysterium än Bermudatriangeln. Usch.

18. Frankrike QX QX

Efter Sebastien Tellier och Patricia Kaas skickar fransmännen inte bara en fotbollslåt – de skickar ett helt aerobicspass också! Vi gillar energin – både på scen och på ett packat dansgolv – men misstänker att de är helt chanslösa ikväll.

19. Rumänien QX QX QX

De sjunger om att de bråkar, men det här rumänsksa paret har en lekfullhet och en kemi mellan sig som är minst lika het som de rikliga pyrotekniska effekterna. Kul låt som absolut förtjänar sin finalplats och hamnar förhoppningsvis någonstans runt mitten i resultatlistan.

20. Ryssland QX QX

Den är märklig den här ironiska, ryska dramaballaden, men vi tycker om den mer och mer för varenda lyssning. Speciellt den lilla pratan om fotografiet i mitten. Bättre än sitt rykte.

21. Armenien QX QX QX QX

Den här snygga etnopopen med sitt snygga nummer och sin ännu snyggare sångerska (vars tuttar förmodligen skulle kunna göra den hårdaste bög en smula lesbisk) har gått från doldis till vinnarkandidat sedan i torsdags. Inte oss emot, även om vi har större favoriter…

22. Tyskland QX QX QX QX QX

…som den här tyska megapophiten på påhittad engelsk dialekt med sin indie-snygga, quirky sångerska. Årets klart bästa låt. Årets enda riktiga poplåt. Årets vinnare? Vi håller tummarna så mycket vi orkar för det.

23. Portugal QX

Är det Georgien igen? Nä, sångerskan står still och ser ut som Sibel så det måste vara Portugal. Dags att kissa innan de två sista bidragen och omröstningen drar igång!

24. Israel

K: QX QX QX QX QX

Jag förstår inte ett ord av vad han sjunger, men det träffar mig rakt in i hjärtat och detta tre minuter långa hebreiska drama är en klar vinnarkandidat i min bok. Att jag dessutom bara vill ta med mig Israels snygge Peter Jöback hem för att göra onämnbara saker med honom gör inte saken sämre.

R: QX QX QX

Jag ser inte riktigt samma sak som min kollega ser. HebrewHunken sjunger grymt bra och har en dramaballad som funkar fint. Men nån vinnare är det inte. Runt plats fem?

25. Danmark

K: QX QX

Den danska sportradio-låten med sitt kemilösa syskonpar kommer bli livsfarlig – inte minst på grund av sitt startnummer. Det lyfter dock den aldrig över en axelryckning hos mig, och sluta gnäll: Den hade aldrig klarat sig igenom ens en halvljummen delfinal i Leksand i Melodifestivalen.

R: QX QX QX QX

Åh, vad jag älskar den här låten! En snygg tvättäkta schlagerduett med extra allt. Visst, den manlige sångaren har inte riktigt den glöd som man hoppats på, men det gör inget: Danmark har en av de tre bästa låtarna i startfältet och hamnar troligtvis bland de fem bästa. Danmark? Hvergang!



Ronny Larson & Ken Olausson