Efter Conchitas vinst:

Ryssland lämnar Eurovision & ryska män rakar av sig skägget

Idag rapporterade Hufvudstadsbladet, Finlands ledande dagstidning på svenska, att Ryssland funderar på att dra sig ur Eurovision Song Contest och starta en egen festival efter Conchita Wursts vinst i lördags.
– Vårt tålamod är slut. Vi måste lämna den här tävlingen. Vi kan inte tolerera den här gränslösa galenskapen, sa kommunistpartiets ledamot Valerij Rasjkin till nyhetsbyrån Interfax på tisdagen. Han föreslår att de forna länderna från Sovjetunionen skulle starta en egen festival, Voice of Eurasia.
Den idén ska ha gått hem hos rådgivare till den vitryska presidenten som uttryckte att de inte behöver Europa längre.
– Conchita Wursts Eurovisionsseger symboliserar en fullständig kollaps av EU:s moraliska värden, sade den vitryska kommittén i ett uttalande.
Nationalistiske politikern Vladimir Zhirinovsky rasade också: ”Det finns inga gränser för vår vrede. Det här är slutet på Europa. Det har blivit helt galet. Dom har inte män och kvinnor längre. Dom har ”det”.

Men inte nog med att parlamentsledamöter och presidentrådgivare protesterat. Just nu pågår dessutom en protestkampanj där ryska män som i sociala medier visar hur dom rakar av sig sina skägg för att protestera mot Conchita. Två av dem som syns raka sig är rapparen Alexander Stepanov, känd som ST, och Pro-Putinbloggaren Anton Korobkov. Stepanov taggade sin rakningsbild med tagen ”Prove that you’re not Conchita” och utmanade sina följare att göra detsamma.

Alexander Stepanov

Men samtidigt hyllas också Conchita Wurst i andra delar av Europa, och när hon återvände till hemlandet Österrike i söndags väntade en träff med president Heinz Fischer som kallade Conchitas vinst ”Inte bara var en seger för Österrike, utan för mångfald och tolerans”.
Conchita Wurst togs under söndagen emot av tusentals Wien-bor när hon kom hem från Köpenhamn. Hon var rörd över uppmärksamheten, men ser också det viktiga i vinsten. Ett tillfälle att slå ett slag mot intolerans:
– Det här kommer att vara en brännande fråga ett långt tag framöver och jag är rädd att jag inte kommer att se ett slut på det under min livstid. Men det är mitt mission och jag tar mig gärna an detta, sa Conchita Wurst till den österrikiska pressen under en pressträff i söndags.