QX har tidigare uppmärksammat Johan Eriksson som bland annat illustrerat barnboken Melvin, Elsa & Krokodilia. Nu har han tillsammans med sin bror skapat ett homosexuellt superhjältepar. QX tog ett snack med Johan.

Vad är det för tävling ni kan vinna?
– För andra året i rad ordnar gaytidningen Next Magazine och GeeksOut.org en illustrationstävling i samband med New York Comic Con. Den vinnande illustrationen får pryda nästa månads omslag av Next Magazine och får både biljetter till Comic Con. och möjligheten av presentera sitt verk.

Berätta om superhjälteparet!
– Jag och min bror, Kristoffer Eriksson, har i snart 17 år skissat på denna episka superhjältesaga. The Meadowlark är första kapitlet där vi får bekanta oss med Captain Rufus Renshaw och hans partner, skeppets pilot, Clinton Rieff. Skeppets huvudsakliga uppgift är att frakta tobak och alkohol genom krigszonerna runt om i universum. Ombord på skeppet finns också parets son, Ace, som har under den senaste tiden lidit av mardrömmar. Detta får genast en mörkare mening då skeppet anländer till Atlas – klostret vid världens ändå.
Man skulle kunna beskriva dem som de typiska actionhjältarna från 80-talet. Macho, ruffsiga och svettiga. Precis det som förväntas av en hjälteduo i den här genren… förutom att vi har gjort dem gay. Inget konstigt med det. I denna framtid är det ingen som bryr sig. Människan har kommit längre än så – det finns större, mer livshotande saker att oroa sig över.

Det är väldigt ovanligt med gaykaraktärer inom superhjältesvängen, varför är det så tror du?
– Bara ett vanemönster. De största superhjältarna idag har funnits så länge och blivit ett sådant starkt varumärke för sitt bolag. Rädslan av att ändra på någon av dem skulle kunna innebära en större förlust i anhängare… eller inte. Man vet ju inte förrän man har testat – eller hur? Vi tyckte dock att det var kul att leka med idén av att bygga karaktärerna utifrån den allra mest klassiska superhjältemallen och sedan när publiken trott sig förstå vem karaktären är så bryts det med något TOTALT annorlunda mot genren.

Vem av de största superhjältarna är mest trolig att komma ut ur garderoben tror du?
– Tycker att det är dags för Batman att ta sitt förnuft till fånga och hångla upp Robin! Men det är nog mer önsketänkande (skrattar)

Vilken superhjälte tycker du är sexigast?
– Wolverine. Hands down. Flanellskjorta, massiv kroppsbehåring och en elak humor!

HÄR röstar du på Johan & Kristoffers illustration.