På onsdagskvällen under Helsingfors Pride var det dags att på QX GayGaala-prisade klubben dtm utse Miss Gay Finland 2014. Och titeln tigs hem av 23-åriga Melanie Orenius som beskrevs som ”smart och rolig” av juryn. Prispengarna hon fick ta emot skänkte hon till Helsingforsavdelningen av hbt-rörelsen SETA, som också är årets arrangör av Helsingfors Pride.


Melanie Orenius, Miss Gay Finland 2014


Miss Gay Finland har några år på nacken men till skillnad från killtävlingen finns ingen internationell tävling. I Sverige hälls Miss-tävlingar under ett antal år, men de har sedan en tid upphört.

Vinnarna av de olika kategorierna vid Miss Gay Finland
Tredjepristagaren Ismo Poutiainen, årets Mr Gay Finland Peter Linden och andrapristagaren Tom Lappi

Mr Gay Finland har pågått några år längre än damtävlingen och här kan vinnaren dessutom representera sitt land i Mr Gay World-uttagningen i Rom i slutet av augusti. Vinnaren i år blev Peter Linden och han valdes till tonerna av överraskningsartisten Krista Siegfrids. 29-årige Peter Linden, med en ansenlig ålder i Mr och Miss-sammanhang, presenterades som inte bara snygg utan även en man som ”har något att säga”. Även Mr Gay-tävlingen hölls på dtm där en stor del av festandet under Pride pågått.


Fler bilder och mer på finska om tävlingarna och Pridefirandet hittar du på QX.fi