När det pratas om Conchita Wurst vinst så är de flesta överens om att det inte enbart var Rise Like a Phoenix förtjänst att drugan med skägg vann ESC 2014 för Österrikes räkning. Det var minst ett lika viktigt ställningstagande från Europas olika länder att en man i klänning stod som segrare i programmet som i över 50 år enat Europa.
Rise Like a Phoenix blev ändå en hyfsad hit i vissa delar av Europa även om den sedan dalade snabbt på listorna. Men Conchita fortsatte att synas i alla möjliga och omöjliga sammanhang.
Nu är hon alltså tillbaka med en ny låt, och även denna gång bjuder hon på en ballad. Lite trist kan tyckas, för jag hade mycket hellre sett en dansant uptempolåt som matchar Conchitas fiercea attityd och självsäkra yttre. Nu får vi istället Heroes, en något modernare producerad ballad än den Bond-kostym ESC-vinnaren klädde sig i. Refrängen sitter och låten är snygg, men jag är tvekis till om detta klarar att placera Conchita på toppen av listorna igen. Heroes är liksom okej, inte mer.
En lustig knorr på det hela är dock att det känns som att Conchita tagit en hyfsad ballad och därefter lånat förra årets ESC-vinnare, Emmelie de Forests, Rainmaker-körer (från framträdandet under finalen i Köpenhamn) och på så sätt krystat fram Heroes. Slutet lyfter Heroes lite men på det stora hela: Okej, inte mer.