Go (Way Out) West – Dag 1!

Premiären av Way Out West startade med fantastiskt väder och ett Slottsskogen som kanske var bättre fixat och pyntat än någonsin. Men med 30.000 sålda biljetter blev det väldigt trångt från start, och spelningarna på tältscenen med Future Islands, Susanne Sundfør och FKA Twigs var nästan omöjliga att slå sig fram för att se. De stora scenerna imponerade inte heller som alternativ, då The War on Drugs visade sig vara lika tråkiga som Belle & Sebastian.

Nä, störst och nöjdast publik verkade Kygo ha. Säkert rättvist. Killen är ju den enda på festivalen som kan stoltsera med två svenska topp-tjugo hits just nu, och ska såklart då ha publik därefter… Men. Hela grejen med att spela Sexual Healing till ett standardbeat och ha siluetter av halvnakna bikinibrudar på skärmarna känns väl ändå ganska mossig (eller möjligen bara väldigt Summerburst) när snubbar som The 2 Bears vält festivalens mindre dans-scen med grymma beats, snygga gogo-trannies och allmän “gayklubb i London 1990”-feeling bara någon timme tidigare?

Nä, årets första festivaldag ägdes av nya Stay Out West. På festivalens nattområde på Göteborgs bananpir mitt i centrum visade Sakarias att han kan trollbinda en publik minst lika bra som lillbrorsan Lorentz (som spelar på festivalen på lördag). Här visade Death Team att de är ett party som fortsätter långt efter Fucking Bitches in the Hood och det var här Courtney Barnett visade att hon är en av australiens coolaste flator just nu. Fast mest handlade det kanske om Maja Francis och hennes Kate Bush-pop, och om duetten mellan henne och Veronica Maggio (som dök upp på scen i ett bejublat gästspel sent i natt) som kan vara höstens största P3-hit och som släpps idag.

Idag fortsätter festivalen med Pet Shop Boys, Tove Lo, Lauryn Hill, Florence + The Machine, Little Jinder och Years & Years.

Vi ses i Slottsskogen!