– Även om jag helst av allt vill regissera så kunde jag bara inte säga nej till Gus van Sant, säger Sean Penn i tidningen Fokus. Penns medspelare Mark Martinez vittnar om hur arbetet tillsammans gick till.

– I en scen ska han ta tag i mig och kyssa mig. Det kändes som det varade hur länge som helst.

Harvey Milk var den förste folkvalde amerikanen som levde som öppet homosexuell. Han levde i San Francisco på 1970-talet och mördades av en konservativ politisk motståndare. Händelsen blev historisk genom att mannan som höll i vapnet bara dömdes för dråp, och inte mord. Det här gjorde att det blev upplopp bland innevånarna i gaystadsdelen Castro i San Francisco. Det är inte första gången som Gus van Sant försöker sig på att göra en film om historien, berättar han i Svd.

– Jag har alltid tänkt mig den som en stor produktion, man måste ju filma på plats i Stadshuset på på Castro Street, och det behövs mängder av statister. Och en av anledningarna till att den inte blev av 1993 var att den skulle kosta väldigt mycket, plus att den handlade om homosexuella – det var alltid en väldigt stor utmaning för finansiärerna.

Gus van Sant säger att de som skulle bidra med pengar var rädda att temat skulle avskräcka publiken. Filmsuccén Brokeback Mountain var dock rullen som banade vägen för andra filmer med gaytema. Gus van Sant har gjort ett 20-tal filmer och är själv öppet homosexuell. Han är bland annat mannen bakom gayklassikern ”På drift mot Idaho” med Keanu Reeves och River Phoenix som kom 1991.

Läs också: Minnesdag för Harvey Milk kan bli verklighet

Trailer för filmen på You Tube: