Efter semifinalerna har Portugal seglat upp som en stor favorit hos fansen. Serbien, som eftersom de varit frånvarande under semifinalerna försvunnit lite ur förhandssnacket, är en annan favorit det pratas mycket om. Ryssland som före finalen var en stor favorit verkar ha backat och få tror nu på att Dima och Jevgenij ska lyckas ta hem det hela. Ukraina och Grekland har även de trogna supporters bland fans och press. Sverige utmålas som en toppkandidat, men kanske inte som trolig segrare.

Pressens omröstning skiftar timme för timme i toppen men såg ut så här kl 13.20:

Portugal 1630 p
Serbien 1552 p
Ukraina 1417 p
Sverige 1247 p
Grekland 1069 p
Israel 1054 p
Island 961 p
Ryssland 877 p
Turkiet 776 p
Georgien 745 p

Hur går det då? Ja, ingen vet. Det känns som en klart mer öppen historia än för bara några dagar sen och det finns många segerkandidater. Allt beror på vad européerna vill ha ikväll. En ballad? En dansdänga? En radiopop-låt? Det finns nåt för alla smaker.

Men visst vore det lockande med en liten skräll i form av Portugal? Vania Fernandes sjunger sin låt som om hon var född till det och publiken älskar det. Hur kunde panelen i SVT:s Inför-program såga detta så jämns fotknölarna?

De fem länder som direktkvalificerat sig till finalen kommer inte att innebära några synliga effekter på resultatlistan med undantag av Serbien. Serbiens Jelena har naturligtvis enormt stöd av hemmapubliken. Taket nästan lyfte redan på genrepet och hur det blir ikväll kan vi bara fantisera om. TV-produktionen på genrepet igår såg dock inte jättebra ut inifrån arenan. Serbien ska absolut vara med i toppstriden, men vinner Serbien igen på tredje försöket med en Joksimovic-låt? Tveksamt.

Storbritannien och Tyskland skickar helt ofattbart trista nummer som inte kommer få många röster ikväll. Frankrike skickar en bra låt, men som faller ganska platt i liveframträdande även om Sebastiens entre i golfbil är minst sagt coolt. Spaniens Baila el chiki-chiki är en orgie i dålig smak. Rodolfo har dessutom gjort riktigt dåliga rep där dansen inte synkat och väldigt lite fungerat i övrigt.

Ukraina har det snyggaste numret, därom råder ingen tvekan. Ani Lorak har dessutom mer utstrålning än Tjernobyl. Men låtens refräng är i sig inte vidare stark och vill tittarna ha något melodiöst är inte detta deras val. Ändå, kvällens kanske mest sannolika vinnare. Om nu sannolikhet är ett ord att prata om i ESC-sammanhang.

Sverige. Charlotte gör ett klockrent nummer som vi sett många gånger nu. Lasern syns tydligare här än i Melodifestivalen vilket är en snygg effekt. Låten är också oerhört direkt för dem som hör den första gången, det vet vi. Men räcker det? Återstår att se, men kom ihåg om det är jämnt på slutet; Danmark är sista land som röstar…

Genrepets mest upprörande beteende var den serbiska publiken som mer eller mindre mangrant buade ut Albaniens Olta Boka. Hennes låt är kanske ingen favorit, men hon gör ett snyggt och bra nummer med en stabil sånginsats. Anledningen att publiken buade är givetvis att Albanien just nu inte är det populäraste landet i Serbien. Men att ta ut den på en 16-årig tjej är att gå över anständighetens gräns. Förhoppningsvis gör arrangörerna något åt detta inför kvällens sändning, annars är värdarnas propagandaföreställning där Serbien ska framställas som ett gästvänligt och trevligt folk bara bluff och båg.

Genrepets mest upprörande beteende nummer två är de serbiska vakterna på parketten som skriker åt fansen att sitta ner. Henke von Zweigbergk, den svenske studiomannen som serberna hyrt in, har flera gånger fått gå in och rätta till det hela. Vem vill se en TV-show med sittande människor på främsta parkett?

Förra årets favoritpartylåt hos fansen på efterfesterna var Verkas Lascha Tumbai som det dansades långa ringdanser till på (och utanför) Euroclub i Helsingfors. Vad fansen har för favoritpartylåt i år? Verkas Lascha Tumbai som man dansar långa ringdanser till såklart. Det regnar f ö in på Euroclub upptäckte vi efter Charlottes semifinal.

En förutsägelse som redan är allmän sanning är den röstningsskandal med kompisröstande som kommer inträffa ikväll. Ingen förväntar sig något annat än att alla fem nordiska länder har med de övriga fyra i sin topp-10. Det ska vi komma ihåg nästa gång vi anklagar öst för detsamma.

Men sammanfattningsvis; vem vinner? Ja, naturligtvis med alla världens brasklappar, Portugal.

Anders Ringqvist