De sex som presenterades under tisdagsförmiddagen var alla kvinnor och alla har alltså någon tidigare koppling till Melodifestivalen. Velvet medverkade som soloartist 2006 och 2008, Agnes diskades 2007, Lili & Susie var med 1989, Amy Diamond var med i fjol, Shirley Clamp tävlade solo 2003, 2004 och 2005, och Sofia (Berntson) var med 2007 med ”Hypnotized”. Vi pratade med fyra (nja, fem) av dessa deltagare.

Lili & Susie ”Show me Heaven”
Vad kan ni säga om låten?

– Den är specialskriven med tanke på oss. Det är kärlek, glädje och längtan. Folkparksglamour helt enkelt!, berättar Susie.
– Man kommer absolut att känna igen oss. Det är en tydlig låt som man kommer ihåg, säger Lili.
Är det här startskottet för någonting nytt?
– Vi släpper en jubileumsskiva med gamla låtar och videos, som även inkluderar nytt material. Sen blir det även en turné längre fram. Det blir en riktig nostaligtripp fast som känns ”idag”, säger Lili.
Det är tjugo år sedan ni var med senast. Har ni kvar kläderna från ”Okey, okey”?
– Ja, jag hittade faktiskt dom på landet för ett tag sedan. Dom var lite ruttna, vi har inte varit så rädda om dom, skrattar Susie.
– Nån var faktiskt på oss om att vi borde använda som igen, men det känns väl inte så fräscht, fnissar Lili.
Melodifestivalen ser ju annorlunda ut nu jämfört med 1989. Är det bra eller dåligt?
– Ja, det var ju bättre för den musik vi gör. Det var inte så lätt att göra ”Okey, okey” med bastuba och så, säger Lili.
– Jag gillar att den har blivit så stor och öppnat för så många olika stilar, vilket öppnat för att vi ville vara med igen, säger Susie.
Vad fick er att återförenas?
– Spelningen på Chokladfabriken på Wonk-festen förra hösten i Malmö fick oss att diskutera en återförening på allvar. Det var så mycket kärlek där och folk hade kommit från hela landet för att se oss. Vi har blivit tillfrågade i flera år men det har inte känts rätt innan och även om Susie har varit på mig så har det inte känts som rätt tillfälle förrän nu. Nu har jag fått smak på det på riktigt!, säger Lili.
– Pride var ju också ett stort steg på vägen, menar Susie. Så spelningarna i gaysammanhang har varit viktiga för oss.
Kör ni fortfarande med olika läppstift, Lili med peach och Susie med rött?
– Haha. Nja, min mun kanske inte ska lysa som en boj genom hela rummet den här gången. Jag ska förska vara lite mer dämpad nu kanske. säger Susie.
– Jag vill absolut fortsätta med ljusa färger, men om det blir peach vet jag inte, skrattar Lili.

Shirley Clamp ”Med hjärtat fyllt av ljus”
Välkommen tillbaka. Vad fick dig att ställa upp igen?

– Det kändes rätt nu när jag hållit mig borta ett tag. Jag ville inte att tittarna skulle tröttna på mig och känna ”Nej, inte hon igen!”. Nu tar jag tävlingsmomentet med en nypa salt och koncentrerar mig på att göra ett bra jobb. Jag ville också att låten skulle kunna mäta sig med ”Min kärlek” och ”Att älska dig”, två fantastiska låtar.
Låten…?
– Det är en ballad som känns rakt in i hjärtat. Om vad som är viktigt i livet, något jag inte reflekterat så mycket över tidigare.
(Textförfattaren Ingela Pling står bredvid och flikar in att låten är specialskriven för Shirley)
Röstade du på någon i årets Melodifestival?
– Ja, jag röstade på en person och en låt: Sanna med ”Empty Room”. När jag hörde den så kände jag att det här är årets låt. Och det var jag ju inte ensam om att tycka.
Det här med att det får vara fler personer på scenen och att det är dueller i år, är det nåt du tänkt på? Det är ju en viss skillnad från de andra åren du tävlade…
– Vi kommer inte att utnyttja det där med fler personer så mycket. Och när det gäller det övriga har jag knappt koll på hur det funkar. Dom har förklarat för mig så många gånger men det verkar inte gå in(skrattar).


Velvet ”The Queen
Vad fick dig att återvända till festivalen?
– Det är ju så kul de tidigare gångerna, så varför inte liksom.
Berätta om låten!
-Det är en häftig Velvet-låt med attityd. En bra up-tempolåt, och man blir inte besviken om man gillade ”Deja vu”.
Vad tycker du om det startfält som hittills presenterats?
– Det känns som ett starkt startfält med en bra blandning av veteraner och debutanter. Jag gillar ocksål att det bara är tjejer här idag, det känns som ett starkt ”tjejår”.
Du kom ju femma sist, men fick ändå en stor hit. Känns det lugnare inför tävlingen då du vet att man kan lyckas utan att avancera?
– Ja lite kanske. Att förra årets låt blev en hit var det bästa som kunde hända i det läget. Man vill ju att låten ska spelas i radio och det gjorde ju verkligen ”Deja Vu”.


Agnes ”Love Love Love”
Vad kan du säga om låten?

– Den handlar ju om kärlek och är i uptempo. Om ni har hört skivan så är den lite i samma stil som låtarna där. Man blir glad av den! Det här var faktiskt den första låt vi jobbade med och vi visste inte riktigt vad vi skulle göra av den så vi testade att skicka in den.
Du har ju en hit just nu och en popkarriär som fungerar. Hur känns det att ställas mot andra artister på det här sättet?
– Det är självklart jätteläskigt men man kan bara gå in och sjunga skiten ur låten.
Du hade ju en låt med till Melodifestivalen 2007 som diskades…
– Det var jag och två killar som skrev den låten och jag skulle aldrig ha varit med från första början. Det hade varit jättekul om någon annan sjungit men så blev det ju inte. Och den kommer inte att ges ut i något annat sammanhang med mig.
Du är ju det femte namnet från Idol 2005 som deltar i Melodifestivalen (Ola, Måns, Sibel och Sebastian har tiddgare tävlat). Känns det strassande att det gått rättt bra för dom?
– Nej, jag tänker mest på att göra ett bra jobb på egen hand. Jag skulle bara stressa upp mig om jag la energi på sånt.
Röstade du på någon av låtarna i årets Melodifestival?
– Nej. Jag och min familj röstar aldrig på nåt i några sammanhang. Vi tittar bara, varför ska man rösta? (skrattar).
& Ken Olausson

Dagens Fråga

Vilken är den bästa musikalen enligt dig?

  • 34%
  • 16%
  • 11%
  • 3%
  • 30%
  • 7%