Den litauiska gayrörelsen Lietuvos Gėjų Lyga varnar för att homocensur med straff upp till ett års fängelse kan införas redan i december.
Det var när höstagendan för litauiska parlamentet Siemas presenterades i förra veckan var nya tillägg till strafflagens paragraf 310 och förvaltningslagens 214 anmälda för att behandlas.
I förslagen framlagda av Petras Gražulis från Partiet för ordning och rättvisa skall den som ”offentligt förespråkar tidelag, nekrofili och homosexualitet” dömas till straffarbete, böter eller upp till ett års fängelse. Och den som finansierar förespråkandet skall kunna dömas till böter upp till fem tusen Litas (ca 12 000 kronor).
– Vi är djupt oroade för att de föreslagna tilläggen kommer att utgöra ett brott mot de mänskliga rättigheterna yttrande- och mötesfrihet och kommer att ytterligare förstärka diskrimineringen av hbt-personer i Litauen, säger LGLs ordförande Vladimir Simonko i ett uttalande.

Läs tidigare artiklar:

Birgitta Ohlsson fördömer litauisk lag Birgitta möter hbt-kämpar i Vilnius Litauen reviderar censur-lag EU-parlamentet fördömer Litauen Grybauskaite vill förändra anti-homolagen Litauisk lag prövas mot konstitutionen Homoseksualumas yra meilė! Homofientlig lag stoppas Press på regeringen om litauisk lag Litauen förbjuder ”hbt-propaganda”