Den 11 augusti startade pastor Heino Nurk tillsammans med en grupp troende hbt-personer i Estland gruppen Geikristlaste Kogu. Organisationen för hbt-kristna inom den lutherska Estniska kyrkan ”avslöjades” den 4 oktober av en konservativ lobbygrupp som la ut informationen på sin hemsida. Nyheten spreds som en löpeld i media och sociala nätverk.
– Dagen efter tog kyrkan beslutet bakom min rygg om att avkraga mig, berättar Heino Nurk för QX.
Nurk hade redan i slutet av 2009 avslutat sin aktiva tjänst inom kyrkan, men var fortsatt präst.
– Homofobin inom kyrkans ledarskap har eskalerat tillsammans med en negativ attityd till kvinnliga präster, säger Heino Nurk. Kyrkans ledning har blivit mer och mer beroende av den fundamentalistiska Lutheran Church Missouri Synod in America.
Den utvecklingen oroar Nurk. Han uppger att den Lettiska lutherska kyrkan tagit ett stort lån från den amerikanska organisationen för att klara sin verksamhet.
– Människor här ser inte dessa affärsuppgörelser och hur de påverkar och de är inte medvetna om vad som händer utomlands. säger Heino Nurk.
Efter avkragningen och ”avslöjandet” om att den kristna hbt-organisationen bildats nått media beskriver Heino Nurk det som att han levt ”i en tornado”.
– Jag tror inte att det finns ett media i Estland som inte nämnt detta eller haft en längre diskussion om homosexualitet.
Samtidigt säger Nurk att man nu också får stöd och berättar att gruppen bland annat deltog aktivt i samband med en konferens i oktober om mänskliga rättigheter.
– Men jag ser situationen i den Estniska kyrkan som mycket allvarlig och jag ber om er hjälp, säger han till QX. Gå med i vår grupp Geikristlaste Kogu på Facebook och ta upp en dialog med den Estniska kyrkan.

kristlased.ee

Lutheran Church Missouri Synod in America förklarar på sin hemsida att man skiljer sig från den Evangeliskt lutherska kyrkan i USA på främst två punkter: Synen på kvinnopräster och synen på homosexualitet. LCMS anser att ”Bibeln är utan fel i allt det den säger”.