Efter söndagens presidentval i Finland där De grönas Pekka Haavisto kom på andra plats efter Samlingspartiets Sauli Niinistö handlar nu spekulationerna i finsk media om vart de övriga partiernas väljare kommer lägga sin röst i den andra valomgången.
Något överraskande uttryckte Sannfinländarnas partiledare Timo Soini redan på måndagen att han tänkte ge sitt stöd till den öppet homosexuelle gröne kandidaten. I efterkommentarerna har dock många sannfinländska lokalpolitiker tydligt markerat att man inte kan rösta på en homosexuell presidentkandidat.
– Haavisto anses omöjlig att rösta på för att han har ett parförhållande med en man, säger till Hufvudstadsbladet Osmo Kokko som leder Sannfinländarna i Norra Karelen och konstaterar samtidigt med en negativ klang att såväl Haavisto som Niinistö är ”citykandidater”, dvs representerar väljare i storstadsregionerna.
Att de två presidentkandidaterna inte är förhandsval i mindre städer och på landsbygden framgår även av kommentarerna från centerväljare. Till Hufvudstadsbladet säger Minna Siira (c) från Uleåborgs valkrets att deras värdekonservativa väljare, i denna den del av landet där laestadianerna är som starkast, inte kommer att rösta på Haavisto. Samtidigt har andra centerväljare utan den religiösa inriktningen svårt för Niinistö.
Under tisdagen backade Sannfinländarnas Timo Soini och förklarade att han inte kommer berätta hur han röstar innan valet den 5 februari. Om det är som han säger beroende på en ”missuppfattning” eller att stämningen i hans egen valmanskår fått honom att backa, diskuteras nu.
För Pekka Haavisto handlar det nu om att övertyga nära en miljon nya väljare för att ta sig ända framtill presidentposten eller 71% av de ”herrelösa” rösterna enligt uppgifter från nyhetsbyrån FNB.
Valkampen är redan i full gång där de två kandidaterna idag besöker norra Finland, berättar Vasabladet. Under tisdagen mötte Niinistö väljare i Uleåborg och Haavisto besöker under onsdagen Kemi och Rovaniemi. Målet är att just övertyga i de valkretsar där de i första valomgången var som svagast.
På onsdag startar förhandsröstningen

Haavisto ett steg närmare Kronohagen


Du skall va president…

Presidentens slott i Kronohagens stadsdel eller Talludden?

Finländska medlemmar på Qruiser har haft synpunkter på att vi angav stadsdelen Kronohagen som den kommande presidentens adress. Kronohagen där Presidentens slott ligger. De två senaste presidenterna har dock haft Talludden som sin bostad. Så rubriken skulle lika väl kunna ha varit ”Haavisto ett steg närmare Talludden”.