Med röstsiffrorna 29 för, 5 emot, 1 som avstod och 15 som inte var närvarande antog Sankt Petersburgs stadsfullmäktige idag för tredje gången en lag som förbjuder information, eller som det uttrycks propaganda, om bland annat homo- bisexualitet och transpersoner riktat till minderåriga.
Borgmästaren Georgij Poltavtjenko har nu 14 dagar på sig att underteckna lagen eller sända den tillbaks till stadsfullmäktige för att skrivas om. När Litauen var på väg att införa en liknande lagstiftning var det till slut landets president som agerade och fick de uppenbart antihomosexuella skrivningarna ändrade. Kampanjorganisationen AllOut.org driver en namninsamling för att påverka borgmästaren i samma riktning.
Från ryska hbt-rörelsen är besvikelsen idag stor.
– Jag skäms över Sankt Petersburg och jag skäms över ledamöterna i fullmäktige, säger Igor Kochentkov från organisationen Coming Out och det ryska HBT-nätverket.
– Vi vet att majoriteten av ledamöterna mycket väl känner till absurditeten och det orättfärdiga med denna lag. Men de som röstat för gjorde det inte enligt sitt eget samvete, utan av ”plikt” eftersom deras överordnande sagt åt dem.
Koschentkov varnar även för att detta bara är början på en allvarlig utveckling i Ryssland då censurlagen ses som en stor seger för konservativa högerextremister med religiösa förtecken.


Vitalij Milonov

HBT-rörelsen kallar supportrarna till mannen som introducerade censurlagen i fullmäktige, Vitalij Milonov, för ”milonovister.
– Lagen mot homosexuella är början. I morgon ger sig ”milonovisterna” på andra. De som idag applåderar segern för ”traditionella värden” kommer snart överraskat upptäcka att även de finns bland de ”förbjudna”, säger Kochentkov.
Att lagen röstades igenom en tredje gång kom inte som en överraskning för Coming Outs kommunikationschef Olga Lenkova. Hon säger att vid den offentliga hearing som hållits inför den tredje omröstningen kunde hon notera att de som arbetat för lagen inte lyssnade på argument.
– Det faktum att de även ignorerat vad fullmäktiges juridiska experter sagt om lagtextens otydlighet är en klar signal till Coming Out att fortsätta kämpa mot lagen och uppmana borgmästaren att inte underteckna detta brott mot konstitutionen som väcker hat mot en social grupp medborgare.

Lagen förbjuder propaganda för homosexualitet, lesbianism, bisexualitet, transidentitet och pedofili riktad till minderåriga. Straffet är 1 miljon rubler (ca 250 000 kronor) för organisationer och 5 000 rubler (ca 1000 kronor) för individer.

Kampanjsajten AllOut.org samlar in namn i protest mot lagen

Se en av de många protester som genomförts mot den ryska censurlagstiftningen. Här i Helsingfors:

Läs även

Sista chansen att protestera mot censur-lag


Sankt Petersburg inför homocensur

250 000 signaturer mot rysk censur

Böter för ”homopropaganda”