Det finns en chans kvar att få Sankt Petersburg att till slut inte införa sitt lokala lagreglering som förbjuder positiv information om homosexualitet.
Nästa vecka, i samband med att lagen skall röstas om för en tredje slutgiltig gång, kan borgmästaren Georgij Poltavtjenko lägga in sitt veto och kampanjsajten AllOut.org samlar nu in namn med målet att få in 100 000 som protesterar.
Lagen i Sankt Petersburg liknar den som stoppades i Litauen. Konservativa krafter vill ”skydda” barn från positiv information om ”sodomi” och lesbianism. I samma reglering inkluderas även information om bisexualitet, transsexualitet och transvestism. Även pedofili nämns i samma lag så att sexuella övergrepp på barn likställs med hbt-personer.
I sin kampanj understryker sajten AllOut att Sankt Petersburg satsar hårt på turism och hoppas att det ekonomiska argumentet mot att införa lagarna skall bita.
EU-Parlamentet protesterade förra veckan mot lagregleringen i Sankt Petersburg liksom de liknande lagar som redan i regionerna Rjazan oblast, Archangelsk och även Kostroma.
I veckan som gick hölls en offentlig hearing i staden där olika experter talade mot och för lagen. När nationalistiska förespråkare för lagen talade möttes de av applåder för uttalanden som innehöll beskrivningar av homosexuella som ”perversa”, ”omänskliga” och ”bögjävlar”.
Polina Savchenko från den kampanjorganisation som arbetar för att stoppa lagen skriver i ett mail att flera föräldrar till homosexuella bröt ihop på grund av den hatstämning som rådde.
– Det påminde mig om scener från filmer jag sett om Hitler-Tyskland, sa Marina Melnik, mor till en homosexuell son. Tidvis kände jag oro för mitt eget liv.
– Varje tidsålder har sin mörka period och Ryssland går nu in i 2000-talets mörka era, kommenterade medicinprofessorn Lev Scheglov efter mötet.
Den tredje och avgörande omröstningen i Sankt Petersburgs lagstiftande församling är planerad till torsdag den 29 februari.

Skriv under uppmaningen till bormästaren att stoppa regleringen som förbjuder information om homosexualitet

Läs även

Sankt Petersburg inför homocensur


250 000 signaturer mot rysk censur

Böter för ”homopropaganda”