– Det borde vara en självklarhet att mänskliga rättigheter gäller för alla människor men tyvärr är HBT-personer en grupp som fortfarande är väldigt ifrågasatt och utsatt. Det är viktigt att lagar och regler visar på alla människors lika värde. Lika viktigt är det arbete som utförs lokalt och regionalt för det är vi lokalt ansvariga politiker som mest kan påverka människors vardag, säger Yoomi Renström (s) i en kommentar till att hon utsetts till rapportör i hbt-frågor vid Europarådets kongress för lokala och regionala organ, CLRAE.
Initiativet till att det skall finnas en rapportör i hbt-frågor kring situationen på lokal och regional nivå inom Europarådets 47 medlemsländer kom från Ann Beskow vid Göteborgs stad.
– Det är dags för oss som representerar den lokala och regionala nivån att också agera för att skydda och främja HBT-personers rättigheter, säger hon i det pressmeddelande som sänts ut av SKL, Sveriges kommuner och landsting.
Att börja fokusera på det lokala arbetet lyftes tidigare i år under ett seminarium på Almedalsveckan arrangerat av QX och Sensus.
– Platser som skrämmer bort hbt-personer är platser som hamnar i ekonomiskt bakvatten, sa då tidigare kommunstyrelseordföranden i Eskilstuna Hans Ekström (s). Inskränkthet är inte bara farligt för oss som individer utan även för ekonomin och för samhället på en plats.
I Sverige har även den hbt-politiska rörelsen tydligt börjat stärka det lokala fokuset. RFSL liksom de partipolitiska hbt-organisationerna, har intensifierat arbetet med att starta fler lokala föreningar.
Yoomi Renström skall under 2013 sammanställa en rapport om situationen för hbt-personer ur ett lokalt perspektiv till CLRAE. I rapporten skall åtgärder föreslås för att stärka hbt-personers rättigheter på lokal och regional nivå.