– Det handlar om grundläggande mänskliga rättigheter och skydd från statens ingrepp på individer, säger juristen Kerstin Burman som kommer företräda de som yrkar ersättning.


- Vi anser att steriliseringskravet strider mot europakonventionen. Andra grupper som tvingats till sterilisering har fått ersättning utbetalad så det finns ingen anledning att göra skillnad säger hon.


De grupper hon tar som exempel är frihetsberövade psykiskt sjuka kvinnor som blev utskrivna om de steriliserade sig. Andra personer tvingades till ingreppet för att få socialbidrag. Kerstin Burman säger att det finns flera statliga utredningar som säger att alla sociala förmåner som kräver sterilisering anses som tvång. För tretton år sedan fick ett antal personer 175 000 kronor var som kompensation.


– Vi kommer begära en högre summa, säger hon och tror att utsikterna att få igenom kraven är goda.


Nu söker RFSL personer som personer som vill ha hjälp att driva frågan vidare. Igår gick man ut med en uppmaning på Facebook och efter ett dygn hade man fått in 45 intresseanmälningar.

– Det är ett efterlängtat initiativ och vi har fått mycket positiv respons. Nu ska vi återkoppla till alla som hört av sig och utreda när och hur ett skadeståndskrav kan ske, säger Kerstin Burman.


Är du berörd och intresserad av att göra anspråk på skadestånd från staten? Hör av dig till [email protected] och skriv ”Skadestånd för tvångssterilisering” i ämnesraden.