Över 20 aktivister har bjudits in till RFSL i Stockholm för att under tre veckor fram till den 1 november genomgå en intensiv ledarskapsutbildning som efter ett halvår följs upp med en kursvecka i Sydafrika.
Utbildningen är en del av ett partnerskap mellan svenska biståndsorganisationen Sida och dess motsvarighet i USA, USAID för att stärka HBTQ-rättigheter i ett antal utvalda länder. I samarbetet ingår även amerikanska organisationer och några företag. 
Kursdeltagarna har bland annat fått träffa Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson, som har engagerat sig starkt i HBTQ-frågor och Bob Gilchrist från USA:s ambassad.
Kursprogrammet arrangeras av RFSL och ska genomföras i tre omgångar. Sammanlagt uppemot hundra ledare kommer att genomgå kursen.
— Ledare och andra synliga aktivister utsätter sig ofta för stora risker. Samtidigt saknar många formell utbildning i ledarskap och är uteslutna från etablerade nätverk för andra ledare i den ideella sektorn, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL.