1000 personer blev tillfrågade om vilken stadsdel de tycker bäst om och Södermalm ses som den delen av Stockholm som är mest hipp, mångkultuerll, bohemisk och överlägset mest gayvänlig.
– Hela innerstan är väldigt het just nu och de olika stadsdelarna har olika saker som lockar – inte minst Södermalm. Och gayvänligheten borde vara en faktor som påverkar bostadspriserna. Inte bara för att många hbtq-personer väljer att bo i områden som ses som gayvänliga. Utan även för att det ofta förknippas med faktorer som hippt, spännande, nyskapande, kulturellt – vilket även attraherar en bredare grupp. Se t ex på New York med Chelsea och Meat packing och deras utveckling. Inte helt olikt Södermalm och t ex SOFO och Hornstull, säger Johan Vesterberg presschef på Fastighetsbyrån.

Tätt efter Södermalm ligger Vasastan och Kungsholmen. Östermalm ses dock inte som lika hippt och gayvänligt utan snarare som snobbigt, traditionellt, och tråkigt.
– Jag är något förvånad över att stadsdelarna ändå skiljer sig så tydligt åt även om man kunde förvänta sig inriktningen. Stockholm följer samma mönster som många andra storstäder med vissa områden som attraherar fler kulturarbetare och hbtq-personer och ses som öppet och liberalt, säger Johan Vesterberg.

På Södermalm finns många av Stockholms allra hetaste uteställen och många av dem är väldigt gayvänliga. Områden som SOFO, som under pride förra året hade kampanjen ”SOFO goes HOMO”, står högt på listan

Några av söders gayvänliga ställen:

För mer tips besök http://www.qx.se/gaymap/




Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Reagera marknadsanalys på uppdrag av Fastighetsbyrån 7-14 juli 2014. Kartläggningen genomfördes via webbenkät till medlemmar i en webbpanel. Målgruppen är invånare i Stockholms län i åldrarna 20-74 år. Totalt deltog 1000 personer i undersökningen. Av dessa bor 85 % utanför Stockholms tullar, 2 % på Östermalm, 6 % på Södermalm, 4 % i Vasastan/Norrmalm och 3 % på Kungsholmen.