Detta var ett beslut som senare drogs tillbaka och Lukas Lundin som är ordförande för elevkåren i Ekenäs högstadieskola tror att det har att göra med den debatt som startade.
– Det har varit en stressig vecka, säger han till QX. Och när det blev klart att vi får ha vårt regnbågstema fick vi sitta hela torsdagen och sy flaggor.
Från arrangörshåll har man varit noga med att påpeka att alla är välkomna till karnevalen och att det är upp till var och en hur de klär sig. De som ansett att regnbågsflaggor inte hör hemma på karnevalen har menat att det handlar om ett politiskt ställningstagande något som Lukas inte håller med om.
– Det är ju inte så att vi exempelvis tar ställning i äktenskapslagstifningsfrågan utan det handlar helt enkelt om jämlikhet och att visa att alla har rätt att få vara den de är.

Strax efter att nyheten om flaggförbudet kom gick Finlands Svenska Skolungdomsförbund ut med uppmaningen att alla borde bära regnbågsfärger under karnevalen och man beslöt att själva dela ut 1000 pappersflaggor.

Och det var många hejarklackar på plats som åtminstone hade en flagga med sig. Och även om det kan tyckas den debatt som blåste upp i Finland var lite av en storm ett vattenglas så förde den det positiva med sej att hbt-frågor och alla likas värde diskuterades flitigt på skolor runtom i svenskfinland inför årets Stafettkarneval.