När centerpartiets riksdagsman Fredrick Federley hälsade RFSLs kongress på fredagen valde han att kritisera organisationens inställning till yttrandefrihet. Federley hänvisade till Åke Green-debatten och menade att hbt-gruppen borde värna yttrandefriheten istället för att försöka begränsa den. När omvalde förbundsordföranden Sören Juvas idag höll sitt tacktal till kongressen svarade han Federley.
– Jag tycker också att yttrandefriheten är viktig, den är central, sa idag Sören Juvas. Men det innebär inte att den är total och gränslös. I min värld går gränsen vid hets.
Juvas menade att efter den friande domen mot Åke Green har hetslagstiftningen slutat att fungera.
– Att hetsa är ett sätt att avhumanisera människor för att sedan kunna legalisera att man särbehandlar och värderar människor olika. För att därefter kunna motivera varför man slår, sa Juvas.
Han valde även att kritisera att Fredrik Federley uppmanade kongressdeltagarna att ta Taxi på natten för att undvika risken att misshandlas på stan. Det som driver
– Jag har svårt att acceptera att man skall ta taxi för att känna sig lugn, sa Sören Juvas och förklarade att det ”som driver mig” är att ”man skall försöka rätta till de problem som finns”.
Sören Juvas tog upp den ökade spridningen av hiv bland män som har sex med män.
– Det är inte försvarbart att det i Skåne är över 80% ökning i nysmitta bara på ett år. Vi måste ha en väl fungerande hiv-prevention inom hela Sverige.
Han berättade även om ett telefonsamtal han fått under fredagskvällens festande från en kvinna född i fel kropp som var på väg att ta livet av sig.
– Frågan som handlar om transpersoner rör liv och död, konstaterade han och valde att hårt kritisera könstillhörighetsutredningen.
– Den är rätt usel och har flera förslag som är rent anskrämliga, menade Juvas.
Internationellt engagemang och hatbrott var ännu en fråga Juvas tryckte på och han uttryckte tveksamhet över hur regeringen skall hantera äktenskapsfrågan.

Sören Juvas

Vänsterns partiordförande Lars Ohly tog också upp det könsneutrala äktenskapet i sitt hälsningsanförande.
– Det finns inget skäl till att människor som älskar varandra inte skall få gifta sig, menade han. Det finns inget argument som håller. Det är självklarheter kan man tycka, men ändå har regeringen valt att inte leverera någonting.
Ohly hoppades att oppositionens arbete med att till höstriksdagen presentera ett färdigt lagförslag skall få en ”massiv majoritet” för lagen.
I sitt tal varnade han för att konservativa opinioner ”ofta grundad i religiös fundamentalism” försöker vrida tiden tillbaks, såväl i Sverige som internationellt.
– Detta får vi aldrig tala tyst om, varken som partier, organisationer eller som land. Mänskliga rätigheter skall vara överordnade, menade Ohly.
Moderaternas riksdagsledamot Olof Lavesson hälsade kongressen med att be om ursäkt för att frågan om äktenskap tagit lång tid. Men han lade så till.
– Äntligen är vi på väg att fatta beslut.
Och han utlovade efter samtal med de som arbetar med en proposition att begreppet äktenskap skall omfatta såväl samkönade som olikakönade par.


RFSLs kongress pågår under helgen i Stockholm och sänds live via RFSLs hemsida.