QX.se GayMap Qruiser.com Shop
ADON
Känslan..? Skööön!
Fag For Real
Samtycke i dagstidningen
stellanbloggen
VARFÖR JAG HATAR MITT LIV JUST…
Tompalicious
Fylle-Bebis
En hivdivas bekän…
Smittfri men fortsatt tufft fö…
Maria Hansson Nie…
HBTQ är mer än bara H och B...
General
söka jobb
En bögjävels betr…
Uppföljning, del 1 ”När DN mör…
jonvoss
Mångfald är regnbågens budskap
DJ KATJA GUSTAFSS…
Firar 10 år
SEXPERTERNA
ÄLSKAR DU OCKSÅ ATT PRATA BÖGS…
Wheelboy's up…
Livet är som en schlager för m…
Majs
Bandy
QXPrideTour
Snygga paket
Inside My Head
tre söta killar

QX.se - Senaste nytt för dig som är bög, lesbisk, hbt eller queer
Sveriges största Gaynyhetssajt
– över 90.000 besökare per vecka!
Fredag 28 oktober 2016
Läs QX Oktober 2016 här!
Läs QX Oktober 2016 här!
Tidningen QX | Annons | Info | Arkiv
Foto: philip.nu
Philip Wendahl
QX Debatt

Till försvar för Pim Fortuyn

I argumentationen mot Sverigedemokraterna görs gång på gång misstaget att blanda ihop partiet med exempelvis holländska List Fortuyn trots att de har få saker gemensamt.
 Detta misstag reproduceras genom bokrubriker som ”Från Le Pen till Pim Fortuyn” en bok som vill synliggöra den radikala högerpopulismen i Europa och det görs av QX:s förlagschef Jon Voss.
Det är hög tid att sluta klumpa samman partier med olika ideologier och krav till ett stort block av partier utifrån att de redan etablerade partierna ogillar dem.

Varje parti och varje politiker måste bemötas utifrån den ideologi de lutar sig mot, de krav de ställer och de idéer de bär fram. Vi vet att vänstervågar kan vara allt från blodröda till rosröda eller mossgröna med av varandra oberoende innehåll och krav om än med vissa gemensamma nämnare. På samma sätt är det dags för media att sluta klumpa samman allt från liberaler, värdekonservativa, nationalister och till och med nyfascister till ett stort högerblock eller en dito våg och en gång för alla lära sig skillnaderna.

Ultrakonservativa Pia Kjærsgaard i Danmark och Jimmy Åkesson i Sverige har mycket gemensamt med varandra men mycket lite eller inget gemensamt den livsstilsradikala martyren Pim Fortuyn.

Om vi tar invandringen talade Pim Fortuyn ofta i TV om att han inte hade något emot marockaner utan tvärtom hade gått till sängs med många av dem. Några sådana citat får vi knappast läsa från de mer invandrarfientliga Kjæsgaard och Åkesson och klargör en grundläggande skillnad till och med i en fråga som sägs förena dem. Fortuyn brydde sig inte om etnicitet utan om värderingar och han krävde att man skulle integrera dem som var i landet först innan fler strömmade in vilket snarare vittnar på ansvarskänsla än på främlingsrädsla.

Vidare berättade Fortuyn om sina regelbundna besök på Amsterdams bastuklubbar och stod upp för sin rätt att fortsätta leva som homosexuell i ett liberalt land som Nederländerna. Några sådana citat kommer vi nog aldrig få höra från varken Kjærsgaard eller Åkesson som konsekvent agerat mot alla människors lika rättigheter oberoende av sexuell orientering – något som för övrigt förenar dem med de djupt religiösa grupper Fortuyn bekämpade.

Sverigedemokraterna är liksom sina vänner i Danmark motståndare till EU. Orsaken är att unionen sägs hota ländernas nationella suveränitet. Fortuyn målade EU-projektet i varma färger och menade att unionen bidragit till fred och välstånd. Fortuyns kritik handlar om EU:s utvidgning (återigen med människorättsargumentet i fokus) och mot den växande byråkratin i Bryssel och bristen på demokratisk insyn. Ser vi till resultatet av utvidgningen i östeuropa där mänskliga rättigheter inskränks av myndigheter och polismakten agerar röjartrupp mot prideparader fick Fortuyn rätt. Likaså på de andra punkterna har Fortuyn sällskap av liberala politiker från hela Europa i sin iver att korrigera de problem som unionen fortfarande lider av.
I grund och botten drev Fortuyn just ett liberalt uppror mot en europeisk islamisering som pressar tillbaka den sekulära demokratin och tvingar tillbaka individualismen till förmån för religionsrespekt och moralism. Islam har inte som kristendomen tvingats bort från den politiska arenan som en följd av en upplysningsbaserad kritik. För List Fortuyn skulle religion vara en privatsak snarare än maktfaktor i samhället och därför var och är det viktigt att möta de påtryckningar som gjorts från fundamentalistiska grupper och belönats med koranskolor, sharialagar och kulturföreningsstöd. Annat är det med Dansk Folkeparti eller Sverigedemokraternas krav på att i tid och otid hylla statskyrkan och dess självklara roll i det offentliga samtalet.

Hotet mot det holländska samhället var för Fortuyn inte som för Åkesson/Kjærsgaard en fråga om nationella värden utan en fråga om universella mänskliga rättigheter, den sekulära staten och individualismen. Ingen religiös eller politisk grupp skulle tillåtas inskränka hans rätt att leva som homosexuell. Fortuyn ville integrera invandrarna i de mänskliga rättigheternas globala gemenskap – inte i någon föreställd nederländska nationell gemenskap.

Med Jimmy Åkessons Sverigedemokrater och hans gelikar runt om i Europa är det tvärtom. Det är upplysningen och dess efterföljare kulturradikalismen som är problemet. Att islam inte genomgått någon upplysningstid är inte problemet – snarare är det att Sverige har gjort det och därmed fått jämställdhet, könsneutrala äktenskap och att den kristna kyrkan pressats tillbaka till förmån för individen.

Invandringen utgör för Åkesson/Kjærsgaard inget större hot mot demokratin och de mänskliga rättigheterna utan snarare mot diffusa nationella värden och därför är det i de sistnämnda invandrarna ska integreras. Om det sedan handlar om röda stugor, röd pølse eller nubbe är osagt.

Fortuyn sålde till skillnad från Åkesson/Kjærsgaard inte en identitet för om så vore skulle hans väljarstöd vara minst sagt marginellt om man betänker att han var en livsstilsradikal, homosexuell professor i skräddarsydda kostymer med två hundar åkandes med privatchaufför i en Bently. Tvärtom symboliserade han det moderna samhällets gåva till individen – forma dig själv, bli den du vill vara.

Skillnaderna är uppenbara. Varför då blanda fakta med svepande påståenden. Skulle Åkesson/Kjærsgaard ha koll på Fortuyns åsikter skulle de knappast skriva om honom som ”deras” nederländska syskon.

Det finns inte ett spår av varken rasism eller intolerans i påståendet att islam inte genomgått någon upplysningstid eller att stå upp mot det prästerskap som agerar dödgrävare mot upplysningsidealen. Tvärtom är det en liberal hederssak att våga tala klarspråk om de krafter som vill undergräva det liberala samhället.

Sanningen är nog den att kulturrelativistiska skribenter, tyckare och politiker ogärna samtalar om dessa frågor då det blottlägger den egna oförmågan att försvara universella värden. Det är hög tid att våga tala frimodigt om både islam, integration och svensk invandrarpolitik utan att för den sakens skull pressas samman med Sverigedemokraterna. Kanske kan det samtalet föras genom befintliga liberala partier i Europa eller så startas det fler List Fortuyn som vågar och vill. Fremskrittspartiet i Norge har under Siv Jensens ledning slagit in på den vägen och partiledaren hyllar människorättskämpen och islamkritikern Ayaan Hirsi Ali som sin förebild. En finns en bra bit att gå vad gäller försvaret för individens privatliv och rätt att leva med den hon älskar oavsett kön men Siv är absolut på rätt spår. I Danmark startade Naser Khader partiet Ny Alliance för att bekämpa såväl värdekonservativa Dansk Folkepartister som islamister.
Min förhoppning är att Folkpartiet Liberalerna i Sverige utvecklas i denna riktning precis som sitt danska syskon Venstre eller Nederländernas liberala parti VVD. Skulle jag ha fel kanske det finns fler där ute som vill arbeta med mig i ett fortuynistiskt parti i försvaret för den västerländska humanismen, den sekulära demokratin och livsstilsradikalismen? Jag håller tummarna för att så är fallet.
Philip Wendahl
Krönikör på tankesmedjan HRS och förbundssekreterare i Liberal Mångfald.


 
Bookmark and Share
 

Annons

QX LEDARE2012-11-07 Avgörande framgångar i USA


2012-08-27 QX stöttar Arabiskt Initiativ


2012-07-31: Tala om att gå i fällan!


2012-03-27: Sizzla-strunt


2012-01-31:Testballongen gav klart besked!


2011-12-01: 30 år med aids


2011-07-23 Terrorns skamliga ansikte


20111-04-29: Svar direkt till Queers Against Pinkwash


2011-03-09: Anton bryter ner ännu en bastion


2011-01-27:R.I.P David Kato


2011-01-19: Jerusalem blev hel igen


2010-12-27: Dubbelmoral hos Broderskapare


2010-12-13: Terrorns hot mot regnbågssamhället


2010-09-22: ”Aldrig mer” - Individ går före nation


2010-09-10: Rösta för ett hbt-inkluderande Sverige


2010-08-23: Adoption och opinion


2010-07-26: Happy Pride!


2010-06-18: Kungliga bröllop som spegling av makt


2010-06-09: Bekymmersam utveckling i Madrid


2010-05-31: Rätten att häda


2010-05-25: För Sverige i tiden kära konungahus!


2010-05-04: Grattis Danmark


2010-04-26: Dagens fråga knappast ”bevis” på SD-stöd


2009-10-20 Debatten om synen på Islam har nu fullkomligt exploderat i Sverige.
 I hbt-världen i samband med dokumentären Sämre än djur, om hedersvåld riktat mot hbt-ungdomar, och så nu efter Sverigedemokraternas landsdagar i Ljungbyhed och debattartikeln i Aftonbladet i hela samhället.


2009-05-16 Återigen,
 som ett brev på posten, får vi se prov på grova kränkningar av mänskliga rättigheter i länder i östra Europa. I Moldavien i förra helgen, nu i helgen i Moskva och Riga. Fler rapporter om Pride-parader som utsätts för hat och hot från såväl myndigheter som huliganer av religiös eller politisk skola kommer garanterat framöver.


2009-04-01 Onsdag den 1 april röstar den svenska riksdagen igenom en ny äktenskapslagstiftning.
 Nu kommer det inte längre stå att ett äktenskap endast kan ingås mellan en man och en kvinna. Könen på de två som stadsfäster sin kärlek och sin relation upphör att bestämmas av staten.


2009-01-30När Bill Clinton 1992 segrade över George H.W.
 Bush i det amerikanska presidentvalet hämtade rubriken i svenska gaytidningen Reporter inspiration från filmen Trollkarlen från Oz; ”Ding-Dong! Häxan är död!”.


2008-12-30 Det såg ut som en tanke när SvT bara dagarna efter Påvens tal där han återigen attackerade kärlek mellan personer av samma kön,
 sände Ingmar Bergmans fantastiska epos Fanny & Alexander.


2008-11-03 Inför regeringens utlovade proposition i december om en könsneutral äktenskapslagstiftning testas nu olika lösningar för att klara den tydliga spricka som finns mellan ett antal trossamfund...


2008-04-17 Under onsdagen debatterades oppositionens försök att slå in en kil i den borgerliga regeringen.
 


2007-09-18Abu Omar al-Baghdadi,
 talesperson för det som kallas Al Qaidas ledare i Irak hotar en chefredaktör och en konstnär i Sverige till livet.


2007-06-02 Riga Pride,
 likt Moskva Pride samlar Europas verkliga hjältar.


2007-03-26 Den 21 mars presenterades enmansutredaren Hans Regners förslag till hur äktenskapet skall öppnas upp för samkönade par.
 


2007-03-16 Först och främst ett stort grattis i efterskott på 50-årsdagen!
 Och så ett grattis i förskott till att du nu äntligen blir partiledare.


2006-11-28 Så lös Böglobbyn till.
 Kanske tycker jag det för att den period som påverkat mig mest belystes i dess fjärde program.


2006-09-18 Det som började som en rysare slutade med en tydlig borgerlig seger i valet.
 


2006-05-19 Återigen agerar europeiska myndigheter för att förbjuda homo- bi och transpersoner att mötas offentligt.
 


2006-02-09 Jyllands Postens och efterföljande tidningars publicering av ett antal satirteckningar av profeten Muhammed har skapat en internationell kris.
 En kris som dock absolut inte består av alla "muslimer" i konflikt med alla "kristna".


2005-09-13 Feministiskt Initiativ har blivit parti och den mediala uppmärksamheten blir självklart stor.
 Och lika självklart bevakar media de sprickor som uppstår.


2005-07-03 I slutet av juni införde Spanien och Kanada könsneutrala äktenskap.
 


2005-04-04 Påven Johannes Paulus av avlidit.
 Katoliker världen över sörjer en ledare som de flesta sett som en stor förebild.


2005-01-19 Jag ger fullt ut mitt stöd till rätten att välja tro,
 att konvertera eller att vara ateist.


2004-03-02 Av någon kufisk anledning har frågan om det könsneutrala äktenskapet blivit en het potatis världen över.
 På en och samma gång.


2004-01-09 På bästa debattplats skriver på fredagen representanter för kristna evangeliska frikyrkor,
 ortodoxa kyrkor, katolska kyrkan, ortodoxa rabbinen i Stockholms judiska församling, imamen i svenska islamiska samfundet och en konsulent i Sveriges islamiska råd ett utfall mot förslaget om det könsneutrala äktenskapet.


2003-06-24 För första gången har en homosexuell man anmälts av andra homosexuella i ett smittskyddsärende hos polisen och fått stora rubriker i media.
 


2002-09-16 Det svenska valet blev en stor gaypolitisk framgång.
 De partier som varit mest negativa till vårens reformer för samkönade par, homo- och bisexuella individer och samkönade föräldrar har gått tillbaks med kännbar kraft.


2002-06-28 Kristdemokraterna håller ting i Malmö.
 Alf Svensson vässar klorna inför höstens val.


2002-04-24 De ”hunsade” tar nu ton över hela Europa och de traditionella politikerna skakas av extremhögerns framgångar.


2002-01-25 Sedan mordet på Fadime har hedersmord och den "traditionella" familjesynen kommit i fokus i svensk debatt.
 


2001-01-25 I januari arrangeras en mängd kampanjer mot nynazismen i Sverige.