QX.se GayMap Qruiser.com Shop
ADON
RAM IT DOWN på Ny Clubb
Fag For Real
Inkompetensen
stellanbloggen
VARFÖR JAG HATAR MITT LIV JUST…
Tompalicious
Britter benådas
En hivdivas bekän…
Smittfri men fortsatt tufft fö…
Maria Hansson Nie…
HBTQ är mer än bara H och B...
General
Målinriktad
En bögjävels betr…
Uppföljning, del 1 ”När DN mör…
jonvoss
Mångfald är regnbågens budskap
DJ KATJA GUSTAFSS…
EASY på Netflix
SEXPERTERNA
ÄLSKAR DU OCKSÅ ATT PRATA BÖGS…
Wheelboy's up…
Livet är som en schlager för m…
Majs
Bandy
QXPrideTour
Snygga paket
Inside My Head
tre söta killar

QX.se - Senaste nytt för dig som är bög, lesbisk, hbt eller queer
Sveriges största Gaynyhetssajt
– över 90.000 besökare per vecka!
Måndag 24 oktober 2016
Läs QX Oktober 2016 här!
Läs QX Oktober 2016 här!
Tidningen QX | Annons | Info | Arkiv
Foto: press
RFSLs Christian Möllerop och Ulrika Westerlund, RFSL Ungdoms Feloix König och RFSL/Transgender Europes Maria Sundin
QX Debatt

”Förvirras inte av Åkerblom och Norrgård”

Catrine Norrgård och Gunvor Åkerblom "förvirrar" genom ”brist på kunskap” i debatten om förbättringar av transpersoners situation i Sverige.
 Det menar RFSLs Ulrika Westerlund och Christian Möllerop liksom RFSL Ungdoms Felix König och Maria Sundin från RFSL och Transgender Europe.
Om våra allianspartier under Pride uttryckt en vilja om diskrimineringsskydd för transpersoner så är väl det en tanke god som någon. När det sedan kommer till politiskt förverkligande kan nog situationen bli helt annan.” Så inleder Hbt-liberalernas ordförande Catrine Norrgård och Gunvor Åkerblom från Öppna Moderater sin debattartikel på QX (publicerad den 21 februari). En mycket talande inledning, som med sin svepande stil speglar den brist på kunskap som präglar hela texten.

Ja, ett alliansparti uttryckte mycket tydligt under Stockholm Pride en vilja att förbättra situationen för transpersoner, nämligen Folkpartiet, Norrgårds eget parti. I ett dokument med titeln ”Liberal agenda för hbt-rättigheter” skrev partiet bland annat, angående straffskärpningsparagrafen: ”Folkpartiet liberalerna anser att ordalydelsen bör förtydligas så att det framgår bättre att hatbrott mot såväl homo- och bisexuella som transpersoner ingår.” Partiet sade sig alltså vilja explicit inkludera också transpersoner i hatbrottslagstiftningen. Ett bra initiativ. Situationen för transpersoner som utsatts för hatbrott är i nuläget rättsosäker, eftersom inte alla domstolar har kännedom om att möjligheten till straffskärpning finns också när det gäller transfoba brott, eftersom detta endast nämns i lagens förarbeten. Partiet skrev också att man ville arbeta för att grundlagsförbudet mot diskriminerande lagstiftning ska gälla också de lagar som diskriminerar transpersoner, och inte bara de lagar som diskriminerar människor på grund av sexuell läggning. Också detta var ett bra initiativ.

Därför var vi flera som i likhet med Börje Vestlund, (se debattartikel på QX publicerad 9 februari) reagerade starkt negativt när motioner om att just inkludera transpersoner i hetslagstiftningen och hatbrottslagstiftningen röstades ner den 2 februari, inte med hänvisning till något eget arbete i frågan – utan istället med argumentet att detta behov redan är tillgodosett.

Eftersom Folkpartiet under Stockholm Pride så tydligt uttryck att man inte ansåg att behovet var tillgodosett skrev vi inom RFSL och RFSL Ungdom den 9 februari ett brev till de folkpartister som presenterade dokumentet, Birgitta Ohlsson och Nyamko Sabuni, med frågan hur de nu avser att arbeta för att förslagen kring stärkta rättigheter för transpersoner ska bli verklighet under mandatperioden. Vi ser fram emot svaret.

I den här situationen väcker Norrgårds och Åkerbloms artikel många frågor. Som motivering till att viljor som uttryckts under Stockholm Pride av ”våra allianspartier” inte kan bli verklighet skriver de: ”Begreppet transperson är dels alltför brett och vittomfattande för att inrymmas i en särlagstiftning, dels liksom begreppen rödnästa, storfotade eller pokerspelare alltför befängt för att ges ett eget lagstiftningsrum.” Vad menas? Ska diskrimineringsgrunden ”könsöverskridande identitet och uttryck”, som syftar till att bekämpa just diskriminering mot transpersoner alltså skrotas? Vidare påstås att ”skyddet för en dragqueen, en transvestit eller en crossdresser kan nog anses vara väl tillgodosett genom våra allmänna hatbrottslagar”. Jaså? Spelar det alltså ingen roll enligt Norrgård och Åkerblom att just transpersoner explicit inte inkluderas i straffskärpningsparagrafen?

Norrgård och Åkerblom övergår sedan till att betona vikten av förbättringar inom sjukvården för de som önskar könskorrigerande vård. Också här blir det förvirrat. Skribenterna menar att de grupper som ska få bättre tillgång till vård är ”transsexuella, intersexuella och individer med oidentifierbar könsidentitet”. Vilka ingår i den sista gruppen? Eller menar Norrgård och Åkerblom möjligtvis personer med så kallad ”könsidentitetsstörning utan närmare specifikation”, som en bred grupp transpersoner kallas i det nuvarande diagnossystemet? I så fall blir det ännu märkligare att debattörerna i nästa mening påstår att ”få av dessa individer själva inte ens vill kalla sig eller definiera sig som transperson”, och förklarar den uppkomna ”debatten” med ”begreppsförvirring”.

Vi vill också att den könskorrigerande vården ska förbättras och vi vill att Lagen om fastställelse av könstillhörighet i vissa fall ska ändras. Vi vill att de förslag som lades fram i Socialstyrelsens utredning i somras om detta ska genomföras. Detta är förslag som det också finns ett stort stöd för i riksdagen och som skulle förbättra situationen radikalt för transpersoner. De borde därför kunna genomföras snarast och inte tillåtas blockeras av den minoritet, inom framförallt Kristdemokraterna, som är emot.

Av regeringspartierna har Folkpartiet varit allra tydligast i sitt stöd för Socialstyrelsens förslag. Redan den 1 juli 2010 uttryckte bland andra den nuvarande hbt-ministern Erik Ullenhag i en debattartikel i Aftonbladet att partiet ställde sig bakom dessa och skulle jobba för att bland annat det nuvarande kravet på sterilisering för den som vill ändra sitt juridiska kön skulle tas bort.

Vi hoppas därför att Ullenhag just nu jobbar som bäst för att säkerställa att de föreslagna förändringarna blir verklighet så snart som möjligt. I det arbetet hoppas vi att han inte tillåter sig att bli förvirrad av Norrgård och Åkerblom.

Ulrika Westerlund, förbundsordförande RFSL

Felix König, förbundsordförande RFSL Ungdom

Christian Möllerop, vice förbundsordförande RFSL

Maria Sundin, medlem av RFSL:s förbundsstyrelse och sekreterare för Transgender EuropeÖvriga debattartiklar:
Alliansen gömmer undan utredning
Det är ingen som hycklar om transpersoner, Börje
”Allianspartier hycklar om diskriminering”
 
Bookmark and Share
 

Annons

QX LEDARE2012-11-07 Avgörande framgångar i USA


2012-08-27 QX stöttar Arabiskt Initiativ


2012-07-31: Tala om att gå i fällan!


2012-03-27: Sizzla-strunt


2012-01-31:Testballongen gav klart besked!


2011-12-01: 30 år med aids


2011-07-23 Terrorns skamliga ansikte


20111-04-29: Svar direkt till Queers Against Pinkwash


2011-03-09: Anton bryter ner ännu en bastion


2011-01-27:R.I.P David Kato


2011-01-19: Jerusalem blev hel igen


2010-12-27: Dubbelmoral hos Broderskapare


2010-12-13: Terrorns hot mot regnbågssamhället


2010-09-22: ”Aldrig mer” - Individ går före nation


2010-09-10: Rösta för ett hbt-inkluderande Sverige


2010-08-23: Adoption och opinion


2010-07-26: Happy Pride!


2010-06-18: Kungliga bröllop som spegling av makt


2010-06-09: Bekymmersam utveckling i Madrid


2010-05-31: Rätten att häda


2010-05-25: För Sverige i tiden kära konungahus!


2010-05-04: Grattis Danmark


2010-04-26: Dagens fråga knappast ”bevis” på SD-stöd


2009-10-20 Debatten om synen på Islam har nu fullkomligt exploderat i Sverige.
 I hbt-världen i samband med dokumentären Sämre än djur, om hedersvåld riktat mot hbt-ungdomar, och så nu efter Sverigedemokraternas landsdagar i Ljungbyhed och debattartikeln i Aftonbladet i hela samhället.


2009-05-16 Återigen,
 som ett brev på posten, får vi se prov på grova kränkningar av mänskliga rättigheter i länder i östra Europa. I Moldavien i förra helgen, nu i helgen i Moskva och Riga. Fler rapporter om Pride-parader som utsätts för hat och hot från såväl myndigheter som huliganer av religiös eller politisk skola kommer garanterat framöver.


2009-04-01 Onsdag den 1 april röstar den svenska riksdagen igenom en ny äktenskapslagstiftning.
 Nu kommer det inte längre stå att ett äktenskap endast kan ingås mellan en man och en kvinna. Könen på de två som stadsfäster sin kärlek och sin relation upphör att bestämmas av staten.


2009-01-30När Bill Clinton 1992 segrade över George H.W.
 Bush i det amerikanska presidentvalet hämtade rubriken i svenska gaytidningen Reporter inspiration från filmen Trollkarlen från Oz; ”Ding-Dong! Häxan är död!”.


2008-12-30 Det såg ut som en tanke när SvT bara dagarna efter Påvens tal där han återigen attackerade kärlek mellan personer av samma kön,
 sände Ingmar Bergmans fantastiska epos Fanny & Alexander.


2008-11-03 Inför regeringens utlovade proposition i december om en könsneutral äktenskapslagstiftning testas nu olika lösningar för att klara den tydliga spricka som finns mellan ett antal trossamfund...


2008-04-17 Under onsdagen debatterades oppositionens försök att slå in en kil i den borgerliga regeringen.
 


2007-09-18Abu Omar al-Baghdadi,
 talesperson för det som kallas Al Qaidas ledare i Irak hotar en chefredaktör och en konstnär i Sverige till livet.


2007-06-02 Riga Pride,
 likt Moskva Pride samlar Europas verkliga hjältar.


2007-03-26 Den 21 mars presenterades enmansutredaren Hans Regners förslag till hur äktenskapet skall öppnas upp för samkönade par.
 


2007-03-16 Först och främst ett stort grattis i efterskott på 50-årsdagen!
 Och så ett grattis i förskott till att du nu äntligen blir partiledare.


2006-11-28 Så lös Böglobbyn till.
 Kanske tycker jag det för att den period som påverkat mig mest belystes i dess fjärde program.


2006-09-18 Det som började som en rysare slutade med en tydlig borgerlig seger i valet.
 


2006-05-19 Återigen agerar europeiska myndigheter för att förbjuda homo- bi och transpersoner att mötas offentligt.
 


2006-02-09 Jyllands Postens och efterföljande tidningars publicering av ett antal satirteckningar av profeten Muhammed har skapat en internationell kris.
 En kris som dock absolut inte består av alla "muslimer" i konflikt med alla "kristna".


2005-09-13 Feministiskt Initiativ har blivit parti och den mediala uppmärksamheten blir självklart stor.
 Och lika självklart bevakar media de sprickor som uppstår.


2005-07-03 I slutet av juni införde Spanien och Kanada könsneutrala äktenskap.
 


2005-04-04 Påven Johannes Paulus av avlidit.
 Katoliker världen över sörjer en ledare som de flesta sett som en stor förebild.


2005-01-19 Jag ger fullt ut mitt stöd till rätten att välja tro,
 att konvertera eller att vara ateist.


2004-03-02 Av någon kufisk anledning har frågan om det könsneutrala äktenskapet blivit en het potatis världen över.
 På en och samma gång.


2004-01-09 På bästa debattplats skriver på fredagen representanter för kristna evangeliska frikyrkor,
 ortodoxa kyrkor, katolska kyrkan, ortodoxa rabbinen i Stockholms judiska församling, imamen i svenska islamiska samfundet och en konsulent i Sveriges islamiska råd ett utfall mot förslaget om det könsneutrala äktenskapet.


2003-06-24 För första gången har en homosexuell man anmälts av andra homosexuella i ett smittskyddsärende hos polisen och fått stora rubriker i media.
 


2002-09-16 Det svenska valet blev en stor gaypolitisk framgång.
 De partier som varit mest negativa till vårens reformer för samkönade par, homo- och bisexuella individer och samkönade föräldrar har gått tillbaks med kännbar kraft.


2002-06-28 Kristdemokraterna håller ting i Malmö.
 Alf Svensson vässar klorna inför höstens val.


2002-04-24 De ”hunsade” tar nu ton över hela Europa och de traditionella politikerna skakas av extremhögerns framgångar.


2002-01-25 Sedan mordet på Fadime har hedersmord och den "traditionella" familjesynen kommit i fokus i svensk debatt.
 


2001-01-25 I januari arrangeras en mängd kampanjer mot nynazismen i Sverige.