I de ryska Kaukasus-bergen ligger Europas högsta berg, det 5 642 meter höga Elbrus. I somras var Rickard Elmqvist på plats med bergsklättrarkollegor och nådde nästan hela vägen upp. Vädrets makter satte stopp för dem bara några hundra meter från toppen.
Och där, så högt upp de kom, valde Rickard Elmqvist, att hissa regnbågsflaggan och ta en bild. QX tog kontakt för att höra om varför han gjorde det.
– Det skall helt klart ses som en provokation, svarar han. Allt som sticker i ögonen för Putin är bra enligt min mening, och i dagens debatt så kändes det naturligt. Om man grundläggande tror på att alla människor är lika värda så anser jag att man bör och skall motarbeta strömningar som går i motsatt riktning. Även om detta är ett ganska tandlöst sätt så är det i alla fall roligt tyckte både jag och dem som var med att det var ett roligt sätt att göra ett inlägg i debatten!

Vad har du för förhoppningar om att din manifestaion skal leda till?
– Drömmen skulle ju vara att Putin själv fick se bilden av en prideflagga på Rysslands högsta berg och sätta morgonkaffet i halsen! Det om något hade i alla fall roat mig, säger Elmqvist.
Finns Regnbågsflaggan kvar där på bergets topp?
– Vi lämnade inte kvar flaggan av den enkla anledningen att vi inte kom upp till toppen. I annat fall hade den suttit fast på toppstenen. Nu blev det inte så eftersom vädrets makter inte ville ge med sig och som man säger, ”det finns inga modiga erfarna klättrare”. Toppen finns kvar ett par tusen år till så vem vet kanske vajar den där nästa sommar?
En nyfiken fråga från en huttrande stadsbo: Vad är det som lockar med höga, svinkalla berg?
– Egentligen är det ju inte målet att komma högst upp, utan det är resan som är den stora upplevelsen. Tio dagar i fantastiska miljöer där man mentalt måste vara fullkomligt närvarande är ett privilegium. Att ligga och lapa sol på 5000 meters höjd är en upplevelse litet utöver det vanliga. Målet, berget, är ju oftast både blåsigt och kallt och man är mer än trött när man står där på toppen.
– Men jag lockas av utmaningen och roas av både det fokus och den förberedelse som grävs för att orka med att ta sig dit, även om om det finns få saker som jag avskyr så mycket som kyla!