Blod, svett och macho – Homo inom proffsboxning

– Jag kom ut för andra atleters skull, det var min motivation. Jag ville inspirera dem att våga prata med sina vänner, mammor och pappor om att de är gay, säger Orlando.

QX träffar Orlando Cruz på ett hotellrum vid Hötorget i Stockholm. Han är ursprungligen från Puerto Rico, men just denna dag är han i Sverige under EuroGames där han håller föredrag om att vara gay inom en av sportvärldens mest macho och mansdominerande sporter, boxning.

I oktober 2012 kom Orlando ut som gay genom en tidning som publicerade hans historia. Inom några timmar hade nyheten spridit sig över hela världen, och Orlando blev därmed den första öppet homosexuella boxaren på elitnivå i världen.

Hur reagerade dina fans på att du kom ut?
– Positivt! Hundra procent positivt. När det gäller mina motståndare i ringen så visar de oftast respekt, men ibland kan de säga saker som: Men herregud, jag vill inte slåss mot en bög. Boxning är väldigt macho, men generellt har jag fått mycket stöd och respekt.

– Mitt liv förändrades både professionellt och privat, både i och utanför ringen, folk kommer upp till mig på gatan och är glada för min skull, det är en lättnad. Nu kan jag fokusera helt på boxningen utan att känna mig tillbakahållen av allt hemlighetsmakeri, säger Orlando.

Första boxningsmatchen efter att Orlando kommit ut kämpade han stolt i Puerto Ricos färger, och besegrade sin motståndare Jorge Pazos, se klipp nedanför. En längre intervju med Orlando Cruz kommer att finnas i QX:s septembernummer.