Årets HomoBiTransQueer

Image Caroline Farberger

Caroline Farberger

VD:n för Ica Försäkring berättade hur hon nu kan leva som den affärskvinna hon så länge känt att hon är. Med ens fick svenskt näringsliv en transförebild som med självklarthet tar plats och raserar murar i en extremt konservativ och mansdominerad sfär.
Image Marika Carlsson

Marika Carlsson

2018 fick hon Sverige att skratta under Diggiloo-turnén där hon humoristiskt berättade om livet som flata. Hon var också väldigt rolig i SVT:s Bäst i test, och i sin självbiografiska bok var hon lika ärlig som härlig. Magiska Marika, som snart syns i Mello, kom ut som 40-åring och visade att mogen är modig.
Image Nilla Fischer

Nilla Fischer

Diamantbollen-vinnaren och VM-stjärnan höll ett brandtal på Fotbollsgalan och uppmanande ALLA att komma in i matchen som rör jämställdhet inom fotbollsvärlden. Med en fantastisk förebild som Fischer lovar vi att aldrig sluta lyssna och kämpa.
Image Sebastian Wallden

Sebastian Wallden

Steg för steg öppnade Sebastian upp sig i Idol. Dels musikaliskt, då vi fick upptäcka en mångsidig underhållare med guldstrupe, men också på det privata planet där vi såg en ung gaykille fyllas av den självkänsla han alltid haft inom sig men alltid tvingats hålla tillbaka. Den här idolen kommer att hålla länge.
Image William Spetz

William Spetz

Han fick oss att att ständigt le (och öppna plånböckerna) i Musikhjälpen, gick i mål med sin underbara i Mormor jag vet att du är i himlen..., och var sjukt underhållande med polarna William & Linda i 22 kvadrat i P3. William är en unikt underhållande och smart röst i mediebruset. Dom Spetziga stordåden har bara börjat.

Årets HBTQ-vän

Image Annie Lööf

Annie Lööf

Annie är sedan länge en trygg regnbågsvän som är drivande i hbtq-frågor och står stark på minoriteternas sida. Hon var dessutom den enda partiledaren som högg i mot Åkessons rasistsvammel under partiledardebatten.
Image Mendez

Mendez

När hans son Leo Jr kom ut fick han Chile att ändra uppfattning om homosexualitet, och under Mello hyllade Mendez sin son inför tre miljoner tittare. Latinostjärnans villkorslösa kärlek är exempel på hur alla pappor borde vara. Everyday.
Image Mia Skäringer

Mia Skäringer

Mamma Mia, vilken succé! Skäringer är en egen folkrörelse som genom humor, skärpa och briljans fått svenskarna att få upp ögonen för vad #metoo verkligen handlar om. Mias megafon blixtrar ilsket inkluderande i regnbågens ALLA färger.
Image Petter Stordalen

Petter Stordalen

”Vi stöttar Pride för att vi vill säga till världen att vår dörr står öppen oavsett vem du är och hur du identifierar dig. Du kan tro vad du vill, älska den du vill och komma från var som helst”. SÅ talar en manlig hotellkung och näringslivstopp 2018.
Image Tobias Karlsson

Tobias Karlsson

När handbollsproffset & landslagskaptenen förbjöds visa regnbågsstöd genom kaptensbindel på planen lät han tillverka skor i regnbågsfärgerna. ”Detta är inte politik överhuvudtaget, det handlar om medmänsklighet”, kommenterade han.

Årets Film

Image Bohemian Rhapsody

Bohemian Rhapsody

Rami Maleks briljanta förvandling till Freddie Mercury gör den här Queen-odyssén till en av årets största bioupplevelser.
Image Boy Erased

Boy Erased

Storyn om en 19-åring som tvingas till konversionsterapi för att ”bota” sin homosexualitet berörde och upprörde.
Image Call Me By Your Name

Call Me By Your Name

Elio & Olivers sommarromans i ett italienskt 80-tal är en av senare års vackraste kärleksskildringar på vita duken.
Image En Fantastisk Kvinna

En Fantastisk Kvinna

En transkvinnas kamp i Chile blev Bästa utländska film på Oscarsgalan. Gripande & viktigt om rätten att få vara sig själv.
Image Love Simon

Love Simon

High School-killen Simons komma-ut-process är lika smart som den är rolig som den är charmig som den är rörande.

Årets Låt

Image Dance You Off

Dance You Off

Slick soulpop gjorde Benji till Mellostjärna, nu är han superstar. Snacka om att vara, för att citera mor, On Top of The World.
Image Fuego

Fuego

Fel låt vann! Ja, dansgolv från norr till söder hade hellre sett elektriska Eleni Foureira knipa ESC-kronan med sin eldiga pop.
Image Ruin My Life

Ruin My Life

Zaras Larssons hit satte ett vemodigt finger på detta med att inte kunna hålla sig borta från destruktiva förhållanden.
Image Sand

Sand

Molly Sandén hade ett kanonår på svenska och bäst var oändligt fina och ärliga Sand, om livet i offentligheten.
Image Shallow

Shallow

En balladig Lady Gaga skapade film- och musikmagi med Bradley Cooper i detta ledmotiv som toppat alla listor i höst.

Årets TV-program

Image I Will Survive

I Will Survive

Snacka om rätt man på rätt plats! Lundstedts djupdykning i discohistorien både underhöll och undervisade.
Image Mordet På Versace

Mordet På Versace

Darren Criss homomördare är en av årets läskigaste. Serien om modekungsmordet förförde, färfärade - och förtrollade.
Image Pose

Pose

HBO:s transtäta drama om ett vogueande NY på 80-talet är ett praktexempel på inkluderande och intressant underhållning.
Image Tack Gud Jag Är Homo

Tack Gud Jag Är Homo

Linda Rosendals och Alice Hollingsworths roliga UR Play-roadtrip om normbrytare fick oss att ompröva fördomar.
Image Vår Tid Är Nu

Vår Tid Är Nu

SVTs dåtidsdrama är årets supersnackis. Alla följer den fängslande familjekrönikan om klanen Löwanders livsöden.

Årets Scen

Image 20 Years Of Disco

20 Years Of Disco

De gudomliga discoikonerna tackade för sig med en sista hitsodyssé som var en fest för öga, öra och fötter. Arrividerci Amazing Alcazar!
Image Angels In America

Angels In America

Elverkets elektriska uppsättning av det klassiska AIDS-dramat i New York uppdaterades och kändes exakt lika brännande som alltid.
Image Lola

Lola

Tommy Körberg förtrollade i skepnaden som varitéartisten och transvestiten Lola som genomför sin absolut sista föreställning.
Image Ned Med Vapnen

Ned Med Vapnen

Fantastiske Fux ställde skåp i Stadsteaterns uppsättning. Som hjältinnan och pacifisten Marta trollband monologmästaren Robert publiken i nitto minuter.
Image No More Fucks to Give

No More Fucks to Give

Magiska Mias hyllning till kvinnan är en galet stor succé och vi älskar att hon gör kampen mot gubbslemmande och kvinnoförtryck folkkär.

Årets Bok

Image Bögtjejen

Bögtjejen

Aleksa Lundbergs berättelse om livet som trans är en milstolpe för t-litteratur. Den bränner, smeker, rör om och stärker, precis som Aleksa själv.
Image Kom ut kom in

Kom ut kom in

Andres Esteche (med förord av Rickard Söderberg) skrev om nyanlända HBTQ-personers kamp i denna bok som sätter saker vi tar för givet i perspektiv.
Image Såna som du ska inte va här

Såna som du ska inte va här

Marika Carlsson skrev starkt och rolig om livet som adopterad, den kristna uppväxten och att gå från homofob till flata.
Image Till minne av en villkorslös kärlek

Till minne av en villkorslös kärlek

Jonas Gardells sidvändarlockande porträtt av sin mor blev en roman fylld av smärta och sorg, men även humor och hopp.
Image Tusen Bitar

Tusen Bitar

Vad händer om en homofob får ett nytt hjärta som tidigare tillhörde en bög? Marcus Jarls sorgkantade kärlekshistoria berörde och skapade debatt.

Årets Ställe

Image Backdoor

Backdoor

Bakdörren vill alla smita in genom. För bakom portarna väntar ett partyparadis de luxe. I år maxades allt, och artister, dj:s och stämning var på topp.
Image Bee Bar GBG

Bee Bar GBG

Efter tio år är Bee fortfarande lika varmt välkomnande. Stämningen är alltid på topp, såväl framför som bakom baren, och festfeelingen infinner sig alltid.
Image King Kong

King Kong

Med magisk musik, bejbiga bartenders & ett lyxigt lördagsgalej fortsatte Mariatorgets galagorilla att slå sig för bröstet: Denna KK är nåt vi håller fast vid.
Image Moxy

Moxy

Tjejfesternas okrönta drottningar fortsatte att locka brudarna. Med rätt dj:s, grym partyfeeling och skönt crowd missar Moxy aldrig mål.
Image Secret Garden

Secret Garden

Varmt välkomnande Secret är Stockholms sämst bevarade hemlighet. För alla vet ju att Gamla Stans superhäng bjuder på party, påhitt & pangpriser.

Årets Drag

Image Admira Thunderpussy

Admira Thunderpussy

Admira fortsatte succésagan och 2019 ställde divan skåp som stor underhållare och sångare. Lika mångsidig som skön.
Image Cherry Wilder

Cherry Wilder

Cherry on the top? Yes, please! Göteborgs Wilder är både vild och vacker, och förgyller såväl scener som YouTube. Dessutom ett sminkproffs av rang.
Image Henrik J

Henrik J

Lika snygg som innovativ. Drag Queen of The Year-vinnaren frälste estraderna och J:s artisteri överraskar oss ständigt i sin unika underhållningsförmåga.
Image Imaa Queen

Imaa Queen

Den här drottningen har fler skepnader än året har dagar. Vi är galet imponerade av Imaa´s outtröttliga energi som sprider glädje i ett grått Stockholm.
Image Miss Vanity

Miss Vanity

Spana in detta dragess Insta för extremt välgjorda dragtransformationer! Vanity flyter sömlöst mellan manligt och kvinnligt, och gör det så snyggt.

Årets Vardagshjälte

Image Cake Cowboy-Markus

Cake Cowboy-Markus

Markus fick nazisthot till egna butiken men bemötte det med att få 30 företagare i lilla Kivik att hissa regnbågsflaggan för att visa regnbågssolidaritet.
Image Hampus Widlund

Hampus Widlund

Hero! Hjälte! Hampus! Den svenske friidrottaren kom ut och tar nu ställning genom att springa med regnbågsfärgade naglar under alla tv-sända lopp.
Image Jenni Steiner

Jenni Steiner

Den lesbiska ICA-handlaren vägrar backa när nazister trakasserar butiken. Istället flaggar hon stolt och trycker upp regnbågskassar till kunderna.
Image Marielle och Ellen

Marielle och Ellen

Då Nordiska motståndsrörelsen skrämde Stockholm gifte sig Marielle & Ellen under regnbågsflagg på Riddarfjärden framför nassarnäsor. Mäktigt.
Image Pontus Skattberg

Pontus Skattberg

...gjuter hopp i en ny generation queerkrigare som slåss för hbtq-rättigheter. Under namnet Homoerotiskt är Pontus en regnbågsfärgad riot-riddare.

Din röst kommer att bekräftas via sms, kostnad: 5kr + ev trafikavgift. Du kan bara rösta en gång per telefonnummer.
OBS. Det går bara att rösta genom detta formulär från Sverige.
Om du bor utomlands kan du rösta via post till: QX Box 17218 104 62 Stockholm, Sverige. Märk kuvertet QX Gaygala.