Den här säsongen kommer alla förbundsdomare bära ett märke med regnbågsfärger. Det innefattar ligor som Hockeyallsvenskan, SDHL, Hockeyettan och SuperElit-serierna. Syftet är att rucka på machokulturen och öppna upp sporten för alla.

– Det är inget att sticka under stolen med att mycket har kretsat kring machokulturen i vår sport. Man ska vara tuff, man ska vara hård och man ska tåla lite. I slutet av förra säsongen kallades Linus Söderström för ”särbarn”. En del tyckte att man skulle tåla det.

– Inför den här säsongen har vi diskuterat jättemycket vart vi ska dra gränsen. I regelverket står det tydligt att om du kränker någon eller uttrycker dig sexistiskt, homofobiskt eller rasistiskt så är det en avstängning. Vi har kommit fram till att vi inte lever upp till det i den utsträckning som vi vill, säger Svenska Ishockeyförbundets domaransvarige Joel Hansson till Hockey Sverige.

Vidare berättar Hansson att de därför har samtalat med Riksidrottsförbundet om nästa steg. Därför bär domare nu regnbågen för att synliggöra att tolerans är en viktig norm när man dömer matcher.

– Det är enormt viktigt att vi låter alla vara med och inte låter machokulturen ta över. Det ska aldrig vara okej att kalla någon ”bögjävel” på isen.