Den amerikanske konståkaren Adam Rippon blev en världskändis under vinter OS i Sydkorea. Bland annat skapade han internationella rubriker genom att vägra skaka vicepresidenten Mike Pence hand.

På årets Human Rights Campaign-gala fick han ta emot det prestigefulla priset Visibility Award för hur han använt sin plattform.

I tacktalet berättar han att han var orolig över att kanske vara ”för gay”, att inte passa in och om att komma ut.

– När jag var ung brydde jag mig väldigt mycket om vad folk tänkte om mig. Jag var varsam med hur jag klädde mig, hur jag pratade. Jag var rädd att folk skulle tro att jag var svag och att jag begick för många misstag.

– Jag var rädd för att jag inte skulle välkomnas av hbtq-communityt eftersom en sådan som jag inte var förebilden som de letade efter. Jag kanske var för gay. Och kanske för mycket mig själv.

Vidare säger han att han hoppas att alla människor får chansen att ”komma ut” en dag.

– Jag gillar att prata om hur jag kom ut, det var den mest frigörande upplevelsen i mitt liv. Jag hoppas att alla, oavsett sexuell läggning, får sin egen komma ut-upplevelse.

– Att dela den du verkligen är med världen är att hitta enorm styrka. Jag har lärt mig att man inte är speciell bara för att man är gay.

– Att jag är gay är bara en intressant grej att veta om mig, andra intressanta saker om mig är att jag kommer från en stor familj, att min mamma är den roligaste och starkaste personerna jag har träffat. Jag kan varenda mening från The Sarah Silverman Program. Och jag tog examen med högst betyg i klassen, visserligen var jag hemundervisad. Men bäst i klassen är fortfarande bäst i klassen.

Se det rörande talet nedan!