Pappan Cecil Chao är en fastighetsmiljardär i Kina. Han är ogift och har legat med över 10 000 kvinnor, enligt honom själv. Men det är inte ett liv han önskar sin dotter.

2012 gick han ut med en efterlysning. Han oroade sig för Gigi och ville att hon skulle träffa en man att gifta sig och bilda familj med.

Därför gick han ut i media och erbjöd en belöning på 530 miljoner kronor till den man som fick henne att gifta sig.

Gigi översvämmades med uppvaktning från tusentals friare, men ingen föll henne i smaken. Pappa Cecil bestämde sig då för att dubbla prissumman till en miljard.

Då tog även dottern till medierna och publicerade ett öppet brev där hon vädjade till sin far att vara snällare mot hennes flickvän Sean och försöka acceptera hennes läggning.

– Eftersom min pappa verkar tycka att det är så lätt för mig att byta från homo till hetero så får han gärna demonstrera hur det går till. Jag gifter mig med en man när han själv gör det, sa Gigi i en intervju med The New York Times.

Kort efter gifte hon sig med flickvännen i Frankrike och har varit något av en doldis i internationella medier. Tills nu.

Gigi har sedan frieristormen blivit en av Hong kongs mest framstående powerflator och hbtq-kämpar. Som arvtagerska till ett miljardimperium vill hon nu driva igenom hbtq-reform genom att organisera företag och ledare istället för att vänta på landets politiker.

Har blivit en hbtq-kämpe

– Det som visat sig vara mest effektivt är att engagera högt uppsatta chefer på marknaden och få dem att se fördelarna med mångfald och jämställdhet. Genom att de tar ställning sprider sig värderingarna neråt genom företagets ryggrad, säger Gigi till The Huffington Post och tillägger:

– Att försöka få regeringen engagerad är mycket svårare.

Hennes arbete är välbehövt även om regionen Hong kong har gjort vissa framsteg på hbtq-fronten de senaste åren. Bland annat har ett utländskt lesbiskt par blivit bekräftade som gifta, och år 2022 kommer den elfte upplagan av Gay Games att hållas i Hong kong.

Gigi är fortfarande gift med partnern Sean, men sörjer att de som lesbiskt par inte kan skaffa barn.

– Många ser mig och tänker säkert att jag har alla resurser i världen, men så är inte alltid fallet. Barnfrågan är väldigt svår eftersom det inte är tillåtet här eller någon annanstans i Asien.

Till Huffington Post berättar hon också att relationen till hennes pappa är stark – trots incidenten med miljardprislappen.

– När du är ärlig med vem du är så blir dina relationer mycket starkare. Att vara rak och öppen mot min mamma och pappa har gjort att jag lever ett mycket mer tillfredsställande liv.

Gigi Chao till höger med hustrun Sean.