Handbollsproffset och landslagskaptenen Tobias Karlsson har i flera år stått upp för allas lika rättigheter. Genom att bära regnbågsflaggsbindel på planen då han spelat ute i Europa har han vunnit respekt och kärlek, men också gjort sig ovän med europeiska handbollsförbundet. Under EM i Polen 2016 valde han att spela med armbindeln i regnbågsfärger för att visa sitt missnöje med att samkönade äktenskap är förbjudna i värdlandet. Detta förbjöds han att göra. Samma sak inträffade under hans klubbspel i tyska Bundesliga då han också spelade med regnbågsbindel på armen.
– När jag började bära bindeln märkte jag vilket behov det finns att göra en sådan här grej. Att alla inte har samma rättigheter är ett problem som borde belysas mer, och för mig är det ingen stor uppoffring, det är inget jag märker av i mitt jobb.  Jag har egentligen inte haft någon direkt relation med Priderörelsen under uppväxten eller så, men jag har varit ambassadör för EuroGames. För mig handlar detta om medmänsklighet, berättar han när QX når honom i Tyskland.

Nu när Tobias Karlsson spelar sin sista säsong har han hittat ett nytt sätt att visa regnbågsstöd, utan att stöta sig med förbundets regler. Han har låtit tillverka ett par skor med regnbågstryck på skorna, och under sulan. Dessutom försedda med orden ”Equality” och ”Diversity”. Imorgon lördag är det premiär på handbollsplanen med skorna.
– Jag är relativt övertygad om att förbundet hittar nåt sätt att begränsa detta också. Och jag tror inte att de nödvändigtvis är emot regnbågsfärgerna. De har tidigare motiverat det med att de inte vill släppa in politiska budskap. Men jag tycker inte detta är politik överhuvudtaget, det handlar som sagt om medmänsklighet.

Vad har du fått för reaktioner i övrigt?
– Blandade såklart.  Men mycket kärlek, och förvånansvärt många andra idrottare är tacksamma för att jag gjort ett statement. Sen kom det även mail till förbundet om att det var ”skandalöst att i en blågul dress får bedriva den sortens budskap”. Men det är inget jag bryr mig om.

Hur är attityden bland andra spelare?
– Samma där. Ett lag speglar ju samhället i stort. I landslaget har det aldrig varit ett problem. I Tyskland där jag spelar är det lite annorlunda, där samsas många olika kulturer och nationaliteter. Jag hoppas såklart kunna påverka på något sätt, men en del är så kategoriskt långt ut på den andra sidan att jag tror att attityden i princip är oförbätterlig. Tyvärr.

Tobias Karlsson spelar imorgon stor derbymatch mot Kiel, en match som sänds i en av Tysklands största kanaler. Då ska han för första gången bära skorna.
– När jag valde ny skosponsor var det ett krav att ta fram ett par specialtillverkade skor, skapade i ett färgmönster som inte finns. Och nu planerar jag att spela varje match, hela säsongen i dom. Jag vill visa att jag inte ger mig.