Linda och Jona blev bästa vänner under gymnasietiden i Bollnäs. För Linda sa det klick från dag ett, men Jona var mer inne på sitt handbollsspelande. Efter gymnasiet separerade resor tjejerna, men Linda hade alltid Jona i tankarna och om den dagen då Jona var redo skulle komma, så lovade Linda sig själv att lämna allt. Och en dag föll polletten ner för Jona.
– Det var som att någon drog bort en tyllgardin. Allt blev så tydligt och klart. Alla känslor bara sköljde över mig, berättar Jona.

Men sen fladdrade den där tyllgardinen fram och tillbaka ett par gånger, och trots att de var himlastormande förälskade fick de inte helheten att gå ihop. Fast de hittade hela tiden tillbaka till varandra. Och efter ett bröllop, fem separationer och en skilsmässa bestämde sig Linda och Jona Netsman för att satsa på ett liv tillsammans. På riktigt. De tittade på hur de ville leva, hur drömmar skulle uppfyllas och hur planer kunde bli verklighet.
Att de ville bo i Stockholm och Hälsingland, där båda har rötter, var en självklarhet. Att de ville ut i världen var en önskan. Och att de ville ha kreativa yrken, var en nödvändighet. Men först skulle paret skaffa sig en intressant och avkopplande hobby.
– Så vi hoppade på en tapetserarkurs i Stockholm, berättar Linda. Det var en uppriktig hobbysatsning från min sida eftersom jag aldrig kan göra något på kul. Jag gör business av allt.

Sagt och gjort. Paret gjorde under kursen om en fåtölj och åkte sen på semester. Under tiden hamnade fåtöljen i tapetserarnas skyltfönster på Södermalm och när de kom tillbaka hade de fått massor av erbjudanden om att sälja den. Lindas businesstänk vaknade blixtsnabbt.
– Jag som jobbat som musiker i många år hittade äntligen ett nytt kreativt uttryckssätt. Sen följde allt snabbt: Grundidén med återvinningstänket och namnet Design by Leftovers. Så vi började åka runt och köpa upp gamla vackra kläder och tyger som vi kunde klä om möbler med.
Både Linda och Jona insåg däremot att det skulle ta för lång tid att lära sig tapetseraryrket på ett tillfredställande sätt, så de hittade en tapetserare i Hälsingland som visade sig ha kunnandet. Linda och Jona hade ju redan idéerna.
Tre månader senare stod Linda och Jona på inredningsmässan Formex. Responsen blev översvallande och parets möbler, främst fåtöljerna, har snart synts i varenda tidning i Sverige.
– Våra möbler är som små praliner, så det är lätt för tidningarna att hitta plats för dem, berättar Linda stolt.

Grundtanken i Design By Leftovers är att ge gamla möbler ett nytt liv genom ny design. Allt görs i Sverige, är handgjort och har en väldigt lång hållbarhet.
– Vi vill att man ska kunna använda våra möbler, de ska inte bara vara prydnader, fastslår Jona.
Snittpriset på en fåtölj ligger omkring 50 000 kronor och kundkretsen växer för varje vecka.
– Vi vill att våra kunder ska bli kära i våra möbler och uppskatta att det är återvunnet, berättar Linda. Idag har vi en personlig relation med alla våra kunder vilket gör att det inte är så jobbigt att lämna bort möblerna vi jobbat med. Vi vet att någon annan kommer att bli lika kär i dem som vi är.

Linda och Jona Netsman

Alla parets pjäser är unika, och Linda menar att deras verksamhet kan beskrivas som design slash möbelkonst. Det unika kommer mycket av att tygerna sällan kommer från ett och samma ställe. Materialet kommer främst från Myrorna, Stadsmissionen och Blocket.
Inspirationen kommer över Linda och Jona dagligen. Vad som helst kan ge upphov till en designidé.
– Nu är vi väldigt inspirerade av haute couture-mode. Så vi läser mycket modemagasin, berättar Linda.
– Fast nya uppslag kommer varje dag. En gång mötte jag en bollklippt kungspudel och då ville jag göra en pudel-fåtölj med bolliga fårskinnsfötter. Så nu väntar pudelstolen Tiffany på att bli såld.
Jona fortsätter:
– En av våra första fåtöljer, Lola, är inspirerad av en sångerska som under 30-talet i New York alltid hade rosa kläder och sjöng på samma jazzklubbar som Dinah Washington och Ella Fitzgerald. Men hon blev aldrig nåt. Såna historier inspirerar oerhört.
– Vår dröm är att på ett tema skapa något till ett hotell eller en restaurang. Att få jobba med inredare eller arkitekter, säger Linda.

Efter deras långa radda av separationer har Linda och Jona hittat sina roller, både privat och yrkesmässigt.
– Vi kommer båda från entreprenörsfamiljer så arbetsnarkomani finns i blodet. berättar Linda. Vi har varit utbrända båda två, och vill inte dit igen. Så ser vi varningstecken så är vi där för varandra.
– Det är så mycket roligare att vara två, och det blir alltid mycket bättre när man har ett bollplank, fastslår Jona.
– Vi tycker lika men ändå olika. Är vi inte båda helt hundra på en idé så blir det sällan bra, säger Linda.
Linda och Jonas framtidsplaner ser ut att följa den planerade vägen. Ryssland och USA har visat intresse för Design By Leftovers.
– Det var ju vår plan att komma ut i världen samtidigt som vi får jobba kreativt, avslutar Linda.
– Och nu är vi där. Tillsammans.