Kanske var det för att jag var helt oförberedd, men efter att ha överväldigats av makalös design och fantastiska videos från visningar så växte klumpen i halsen och jag var nära att brista ut i gråt. Vemod men också lycka.
Alexander McQueen: Savage Beauty visas på The Metropolitan Museum of Art i New York fram till den 31 juli. I nio rum visas 100 ensembler och 70 accessoarer åtföljt av kommentarer från medarbetare, modeller och även Alexander McQueen själv. På video kan man återuppleva hans helt makalösa visningar och detaljerna från såväl klänningar som de extravaganta smycken och accessoarer visas i Cabinet of Curiosities, samlade som Romantic Nationalism, Romantic Primitivism, Naturalism och hans sista kollektion Plato’s Atlantis.
Rummen är fullsmockade av respektfullt trängandes besökare som andäktigt tar del av hans Higland Rape-kollektion (1995-96). Klänningar med avslitna detaljer som associerar till våldtäkt och övergrepp inte menat att kommentera mäns sexuella övergrepp på kvinnor utan Englands historiska övergrepp på Skottland.
Så tydligt och kraftfulla politiska ställningstaganden görs inte i de andra kollektioner men hans känsla för drama kombinerat med hans oerhörda förmåga att skapa nytt, omöjligt och närmast övermänskligt vackert gör detta till just en konstutställning än mer än en retrospektiv över en klädskapare.
New York sommaren 2011 är ett måste för alla som inte bara önskar shoppa loss billigt, utan för alla som vill bli gripna av MacQueens helt enastående unikitet.

Njut av bilder från utställningen