Inga andra spelare i de stora ligorna i USA är öppet bisexuella eller gay, vilket gör att Ryan Russells inlägg på Instagram har fått stor spridning. Jämför man med hans andra inlägg, har de fått ca 4000-5000 gillningar, medans ”komma ut”-inlägget i skrivande stund har 19 000 och fler än 1000 kommentarer. Ryans kille, Corey O’Brien lade också ut bilden på sin Instagram för att stötta pojkvännen.

Ryan valde att skriva en egen artikel på ESPN där han bland annat berättar om sitt förhållande med en man och om sin önskan att fler profilerade spelare inom sporten ska våga vara öppna med sin sexualitet.

– Idag har jag två mål: att återvända till NFL och att leva mitt liv öppet. Min dröm är att få utöva den sport jag jobbat för hela livet att få spela, och att få vara öppen med den person jag alltid har varit, skriver han.

Zeke Stokes, chef på hbtq-organisationen GLAAD, är övertygad om att Ryans öppenhet kommer ha en positiv effekt på andra.

– Ryan Russells beslut att göra kommer onekligen ha jättestort inflytande på hur hbtq-personer accepteras inom professionell idrott. Alla ska ha möjligheten att ta med sitt äkta jag till jobbet och det inkluderar NFL.